Министър-председателят Николай Денков заяви, че от искания вот са станали

...
Министър-председателят Николай Денков заяви, че от искания вот са станали
Коментари Харесай

Денков към Възраждане: Кога ще призовете руските окупатори да спрат заличаването на българщината?

Министър-председателят Николай Денков съобщи, че от претенции избор са станали ясни четири неща, като преди всичко е това, че " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " са признали, че Русия е почнала война, а не военна интервенция или спор против Украйна, както и че това основава закани и за България.

" Ако Русия спре войната в Украйна, ще изчезнат и заплахите за България. Затова националната сигурност на България изисква всички партии без изключение, в това число и опозиционните, да призоват Русия да спре войната и да напусне завоюваните територии в сходство с интернационалното право ", сподели Денков.

На второ място той уточни, че закупуването на модерна военна техника е станала мотив за яростни рецензии от опозицията.

" Трето - разбрахме, че народните представители от " Възраждане " и техните водачи не се интересуват от ориста на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна ", сподели Денков и попита когато партията ще призове съветското управление да опази българските общности и техните просветителни и културни обичаи. " Там българщината изчезва под натиска на окупаторите. Кога ще го забележите? ", попита той.
Припомняме, че Българските неделни учебни заведения в окупираните елементи на Украйна са закрити, неразрешено е да се преподава на български език.

На територията на окупираната Запорожка област има към 30 български обитаеми места, там живеят таврийските българи.

Закриването е станало с решение на съветските окупационни управляващи. В окупираните територии образованието е единствено на съветски, освен българският език е неразрешен, неразрешен е и украинският.

През 2020 година описът на утвърдените учебни заведения, финансирани по националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “, е включвал 65 български учебни заведения на територията на Украйна, от тях 13 са в Запорожка област.

В същото време в свободна от окупаторитеУкрайна българските неделни учебни заведения работят.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР