Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на живо, в излъчване

...
Министър-председателят Николай Денков отговаря на въпроси на живо, в излъчване
Коментари Харесай

Не съм се чувствал нечия пешка, президентът не ми е казвал какво да правя

Министър-председателят Николай Денков дава отговор на въпроси онлайн, в лъчение от страницата на Министерския съвет във Facebook. Повод за това е осмият месец от работата на постоянното държавно управление, както и набелязването на най-важните цели, които предстоят до края на мандата. 

На въпрос за какво след ротацията желае да стане тъкмо външен министър, той съобщи, че по този начин най-лесно може да се направи ротацията, без да има потребност от спомагателни промени. " С Мария Габриел обсъждаме разновидности и когато има извънредно решение, ще бъде чуто. Не може ротацията да бъде " ябълката на раздора " и по тази причина търсим решение ", уточни министър председателят. 

На последващо запитване дали е подготвена оценката на министрите в кабинета и ясно ли е какъв брой от тях ще бъдат смени, Денков отговори, че се чака другата седмица да стане ясно къде тъкмо се чакат смени. " Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са определени, откакто са получили утвърждението и на двете страни от партийните водачи. Сега ще бъде след моето и утвърждението на Мария Габриел. Ако не се оправят би трябвало да си отидат по професионални аргументи, а не тъй като една или друга партия не ги харесва ", добави той.

" ГЕРБ заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет и регионалните управи. Това не е по този начин. Още, когато се съставяше този кабинет, ние сме обсъждали с техните водачи кои са вероятните лица и тогава бяха давани оферти от разнообразни хора. Част от министрите в настоящия кабинет са препоръчани от Мария Габриел ", сподели още Денков.

Президентът назова министрите пешки, водачът а ГЕРБ Бойко Борисов ги оприличи на други шахматни фигури. Един от въпросите на жителите гласеше " на кого са пешки вашите министри, господин министър председател ". На този въпросът министър председателят съобщи: " Не са пешки на никого. Един министър има голяма власт - с пълномощията, които има, с назначенията, които може да прави, и заради това би трябвало да се отнасяме и с почитание към тези хора. Да се приказва с неуважение към министрите, меко казано не подхожда на институциите. Президентът в никакъв случай не ми се е обаждал да ми споделя какво да върша и в никакъв случай не съм се чувствал пешка на никого.

Относно мигрантите, Денков съобщи: " Ние одобряваме някаква численост, само че също по този начин връщаме някаква численост. И тази динамичност не е довела до някакви съществени проблеми за България. Бройките са сред няколко десетки до няколко стотици през годините. За Австрия - предходната година са били признати 113 индивида. В началото на тази година сме върнали повече хора, в сравнение с сме приели. Темата се употребява от опозицията, с цел да плаши и заблуждава хората ". 

Той разяснява и тематиката за регулаторите. " Дискусията за регулаторите се форсира. Партийните водачи разискват разпоредбите за попълване на регулаторните органи. Аз считам за вярно да се работи, по този начин както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание - отворен ход на номинации, обществена полемика и гласоподаване в Народното събрание ", акцентира Денков.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР