Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и

...
Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и
Коментари Харесай

Ресторантьорите: Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ставката на ДДС

Министър-председателят Николай Денков потвърди, че схваща от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, написа в обща позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Позицията е във връзка телевизионно изявление на премира, в което той декларира, че не вижда съображение понижената ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите да остане в действие.

По думите му броят на туристите у нас е " огромен " и няма причина 9-те % налог да продължат да работят.

Справка с последната естествена предпандемична година - 2019, демонстрира спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни за отмора през юли, настояват от БАЗ. Данните за юни също посочваха спад и август надали ще обърне тази наклонност. Всъщност броят на туристите в действителност дефинира значително ставката на Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкоз по-благоприятни би трябвало да са изискванията за сектора. Иначе в Гърция, да вземем за пример, нямаше да има диференцирано Данък добавена стойност.

Официалните данни сочат, че след понижената ставка на Данък добавена стойност, средствата влезнали в държавния бюджет от директни и косвени налози в ресторантьорския отрасъл са се нараснали, а не са намалели. В 24 страни от Европейския съюз ставките за Данък добавена стойност в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани, пишат още от асоциацията.

В Гърция общоприетата ставка за Данък добавена стойност е 24 %, сподели информация на Българска телеграфна агенция. Прилагат се и две понижени ставки. С 13 на 100 се таксуват храните, водоснабдяването, пътническия превоз и хотелиерските услуги. С 6 на 100 се таксуват медикаментите, помощните средства за инвалидите, книгите, вестниците и списанията и билетите за театри и концерти.

Ресторантите се таксуват с 24 на 100, само че при избрани случаи е допустимо да се употребява краткотрайно понижена ставка.

В Италия общоприетата Данък добавена стойност ставка е 22 на 100. Предвидени са понижения за съответни артикули и услуги - с 4 на 100 се таксуват хранителни артикули, питиета и селскостопански продукти; с 5 на 100 - някои храни, а с 10 на 100 - доставка на електрическа енергия и газ за битови потребности, медикаменти и действия за възобновяване на сградния фонд за характерни артикули и услуги.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР