Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев направи това изявление на

...
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев направи това изявление на
Коментари Харесай

Това, Което Каза Зоран Заев На Бойко Борисов Преди 5 Минути Променя Цялата Игра В Региона!

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев направи това изказване на конференция в Дома на армията в Струмица, след края на първото взаимно съвещание сред държавните управления на Република Македония и България.

Според Зоран Заев тази среща е значима и ще отвори нови вероятности пред двете страни. По думите му срещата е значима и за европейската интеграция на Македония и района.

" Ние като политически ръководители изпращаме обръщение към света по какъв начин се основава другарство и съдействие ", разгласи министър председателят на Република Македония.

Министър-председателят Заев осведоми, че дружно с българския министър председател Бойко Борисов са разговаряли за планове в стопанската система, енергетиката и граничното съдействие. Затова той се надява по този метод да се засилят комерсиалните връзки и бизнес контактите сред двете страни.

Зоран Заев добави, че се дружно с Борисов са се договорили да се направи и изследване за насърчаване на доставките на природен газ, както и по какъв начин да се транзитира газ до Европа. Той посочи, че транспортен кулоар номер 8 е приоритет и за Македония.

" Целта на подписването на всички тези контракти е да се улесни животът на жителите ", сподели Зоран Заев.

Той се надява до два-три месеца да стане факт и намаляването на цените на роуминга сред България и Република Македония.

Заев се надява, че след построяването на свързващите пътища в двете страни, в бъдеще от Скопие до София да стига за два-три часа.

Зоран Заев осведоми още, че Македония и България ще работят взаимно и в битката против тероризма и незаконната миграция. Накрая той изрази очакване Договорът за другарство, добросъседство и съдействие да бъде утвърден през декември от Народното събрание на Република Македония.

Правителствата няма да се бъркаме в връзките сред българската и македонската черква, единствено ще спомогнем за усилване на съдействието сред тях, съобщи още Зоран Заев.

Светият синод на Македонската православна черква - Охридска архиепископия, изпрати преди дни до Българската православна черква /БПЦ/ писмо с искане да бъде нейна църква-майка, в случай че признае автокефалността й.

" Автокефалността на македонската черква е доста значимо за нас, само че ние няма да се месим в работата на църквата “, сподели още Заев. Той добави, че днешната среща сред него и министър-председателят Бойко Борисов неслучайно е почнала с посещаване във Водочкия манастир и други храмове.

Зоран Заев беше запитан и за коментар по отношение на изказване, изказано от доцент доктор Ана Кочева от Институт за български език при Българска академия на науките, че македонски език не съществува, а е акцент на българския. Заев отговори, че в Договора за добросъседство сред България и Македония е наранена и тази тематика.

" Езикът е тематика, която е значима и за двете страни, само че дано по-малко приказваме за предишното и повече гледаме напред в бъдещето “, означи Заев.

Същото благопожелание изрази в изявлението си и Бойко Борисов.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР