Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте трябва да спечели доверието на

...
Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте трябва да спечели доверието на
Коментари Харесай

Рюте: Нуждая се от подкрепата на още четири държави, за да стана генерален секретар на НАТО

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте би трябвало да завоюва доверието на държавните управления на още четири страни, с цел да стане идващият общоприет секретар на НАТО. Това са Унгария, Румъния, Словакия и Турция, отбелязва Euractiv.

Рюте и неговите поддръжници са изправени пред доста спънки в конкуренцията за поста, които биха могли да забавят вземането на решения със седмици, акцентират от редакцията.

Изданието отбелязва, че Рюте е главният кандидат за мястото на настоящия общоприет секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Дипломатите от Алианса бяха уверени, че идващият водач ще бъде определен през първата седмица на април във връзка срещата на външните министри на НАТО и честванията на 75-ата годишнина от основаването му.

Неочакваната поява на кандидатурата на румънския президент Клаус Йоханис обаче промени всичко, тъй като мнозина смятаха, че за Рюте всичко към този момент е решено. А в този момент би трябвало да завоюва доверието на държавните управления на Унгария, Румъния, Словакия и Турция.

Авторите на материала означават, че заради обстоятелството, че външните министри разискват този въпрос по време на среща в Брюксел, не е ясно дали той ще бъде решен преди последната министерска среща, която ще се организира в Прага на 30-31 май преди срещата на върха на водачите във Вашингтон (9-11 юли).

" Мисля, че най-късно бихме желали да забележим това решено преди срещата на върха във Вашингтон “, разяснява американският дипломат Джулиан Смит.

Euractiv напомня, че мандатът на Столтенберг изтича на 1 октомври. Той заема поста от 10 години. Неговият мандат бе възобновен три пъти. Процесът на назначение на нов ръкодовител е неофициален и затворен, а описът с критерии затруднява приемането на съответна визия кой може да заеме позицията.

Марк Рюте към този момент е подсилен от четирима членове на Алианса, а точно Франция, Германия, Англия и Съединени американски щати. Следователно такава поддръжка би трябвало да му подсигурява " безконтролен път към поста “.

Освен това няколко дипломати от НАТО разкриха, че никой от поддръжниците на Рюте не е решил да поддържа Йоханис за поста.

" Дебатът продължава по отношение на квалификацията и на двамата от тези доста впечатляващи водачи и ние ще продължим да обсъждаме плюсовете и минусите, до момента в който не реализираме консенсус “, посочи Смит.

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи след среща с Рюте предишния месец, че желае идващият общоприет секретар на НАТО да се заеме по-сериозно с битката с тероризма и да " вземе поради сензитивните въпроси на съдружниците отвън Европейски Съюз “.

Унгарският външен министър Петер Сиярто обаче разгласи, че държавното управление на премиера Виктор Орбан се опълчва на кандидатурата на Рюте, тъй като той подлага на критика положението на върховенството на закона в страната.

Румъния има собствен претендент, до момента в който Словакия е в разгара на избирателен развой. Няколко дипломати от НАТО, които поддържат Рюте, показаха убеденост, че и Анкара, и Будапеща могат да бъдат уверени през идващите седмици да застанат зад кандидатурата на нидерландеца.

 

Инфо: Фокус

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР