Министър-председателят на Камбоджа Хун Сен отмени обявения от него преди

...
Министър-председателят на Камбоджа Хун Сен отмени обявения от него преди
Коментари Харесай

Премиерът на Камбоджа отмени закон, защитаващ застрашен вид делфини

Министър-председателят на Камбоджа Хун Сен анулира оповестения от него преди два месеца закон за отбрана на заплашен тип делфини в река Меконг, откакто бяха открити нови мъртви бозайници, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се наФранс прес.

" Искаме да защитим делфините, които са застрашени от изгубване, само че те не престават да умират ", съобщи той по време на гала в столицата Пномпен.

" Трябва ли да продължаваме по този начин? Трябва да отменим този закон и да позволим на хората да се любуват на реката ", продължи 70-годишният министър председател.

Популацията на иравадийските делфини в река Меконг е намаляла от 200 по време на първото броене през 1997 година до 89 през 2020 година Сред главните закани за оцеляването на типа са противозаконният лов на риба и загубата на местообитание.

След гибелта на три бозайника в границите на една седмица, през февруари Хун Сен обнародва закон, забраняващ риболова в специфични предпазени зони в 120-километров сектор от реката. Нарушителите бяха застрашени от затвор до една година за потребление на риболовен мрежи и до пет години за електроулов.

Оттогава обаче два делфина, в това число бебе на четири дни, бяха открити безжизнени, уловени в риболовен мрежи.

" Хиляди риболовен фамилии са наранени от възбраната за лов на риба ", сподели Хун Сен.

Лидерът, който ръководи страната с стоманен пестник в продължение на съвсем четиридесет години, прикани управляващите да се върнат към предходни разпореждания, които са забранявали риболова в избрани региони, където се срещат делфини, и да бъдат строги във връзка с употребяваните за електроулов средства.

Единадесет делфина са починали през 2022 година, а през последните три години общият им брой е 29, съгласно Световния фонд за дивата природа (WWF).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР