Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега,

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си колега,
Коментари Харесай

Полският премиер обвини и евреите за Холокоста, израелският: Скандално!

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху смъмри остро полския си сътрудник, която съобщи, че евреите са измежду причинителите на Холокоста. Нетаняху съобщи, че забележките на Матеуш Моравецки са " скандални ", написа Би Би Си.

Нетаняху уточни още, че те демонстрират " некадърност за схващане на историята ".

Размяната на реплики стана седмици, откакто Израел осъди новия полски закон, съгласно който са противозаконни изказванията, че полската нация е взела участие в закононарушенията на нацизма. Законът бе подписан от президента Анджей Дуда и се очаква съдът да постанови дали текстовете подхождат на конституцията.

Според текста му който упрекна, обществено и в несъгласие с обстоятелствата, полската нация или полската страна в отговорност или съучастничество в нацистките закононарушения, осъществени от Третия немски райх... ще бъде подложен на санкция или затвор в продължение на до три години. Добавено е изречението, че казаното няма да предстои на наказване, в случай че е осъществено в границите на художествена или научна активност.

Моравецки насочи обвиняването си към евреите по време на конференция по сигурността в Мюнхен. В отговор на въпрос, заложен от израелски публицист, който го попита дали ще се смята за закононарушение по новия закон някой да каже, че е имало полски сътрудници на Холокоста.

Моравецки отговори: " Изключително значимо е първо да разберем, че, несъмнено, това няма да бъде наказуемо, няма да бъде обсъждано като престъпно закононарушение да се каже, че е имало полски причинители - както е имало и еврейски причинители, както и съветски причинители, както и украински... освен немски причинители ".

Полският министър председател не е дал отговор обществено на рецензията на Нетаняху.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР