Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи индиректна покана към европейските

...
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отправи индиректна покана към европейските
Коментари Харесай

Израел поиска европейските държави да преместят посолствата си в Йерусалим

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху насочи индиректна покана към европейските държавни управления да реалокират посолствата си в Йерусалим, откакто предходната седмица заричане за това направи американският президент Доналд Тръмп, който разгласи, че признава Светия град за столица на Израел.

Решението бе посрещнато с вълна от принуждение и митинги в мюсюлманския и арабския свят. Арабската лига прикани то да бъде оттеглено. Европейски водачи, измежду които от Франция и Германия, също показаха сериозните си опасения от следствията и приканиха за спокойно разрешаване на въпроса посредством договаряния сред палестинците и Израел. Турският президент бе надалеч по-остър - Ердоган непосредствено назова Израел терористична страна, на което Нетаняху отвърна, че не приема да го поучава водач, който бомбардира кюрдски села в родината си, оказва помощ на терористи да убиват почтени хора и хвърля публицисти в пандиза.

Израелската реакция не завърши с изразителност. Нетаняху отпътува за Европа, където първо се срещна с френския президент Еманюел Макрон, а през днешния ден дойде в Брюксел за среща с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейски външни министри.

При идването си в Брюксел Нетаняху изрази упованието си множеството европейски страни да последват образеца на Съединени американски щати и да реалокират посолствата си от Тел Авив в Ерусалим.

Йерусалим е историческата столица на Израел и решението на президента Доналд Тръмп за пренасяне на посолството на Съединени американски щати там не е опасност за мира, а опция за постигането на мир, посочи израелският министър председател и добави, че е време палестинците да признаят Израел със столица Ерусалим.

Посещението на Нетаняху в Брюксел е първото от 22 години насам. Могерини напомни този факт и означи, че това е " прекомерно дълго за сътрудници и другари, каквито са Европейски Съюз и Израел ". Тя осъди всички офанзиви против евреи, в това число в Европа, а Нетаняху акцентира, че страната Израел е предотвратила десетки набези в Европа и е избавила живота на мнозина.

Най-лошото нещо, което може да се случи в този момент е ескалация на насилието, съобщи Могерини, като акцентира, че най-хубавия излаз от обстановката е договаряния сред Израел и палестинците. Тя ясно съобщи, че Йерусалим е столица на две страни - Израел и Палестина.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР