Министър-председателят на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет да се

...
Министър-председателят на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет да се
Коментари Харесай

Бурна реакция в Германия заради думите срещу българите и румънците

Министър-председателят на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет да се извини за думите си по адрес на служащите от Румъния и България - за това упорства Германската социалдемократическа партия, заяви " Дойче веле ".  Лашет е един от основните политици в ХДС на Ангела Меркел, чака се даже, че ще бъде измежду основните претенденти за канцлерския пост при идващите избори. Сред всички немски политици таман Лашет най-настойчиво апелираше за разхлабване на рестриктивните мерки в страната. " Дойче веле " напомня, че социалдемократите, които в този момент желаят от него опрощение, са младши сътрудник в държавната коалиция с ХДС и ХСС.

Вчера журналистка попита Лашет какво, съгласно него, демонстрира фактът, че след разхлабването на рестриктивните мерки в кланиците " Тьонис " стотици хора се заразиха с ковид. Премиерът на провинцията отговори: " Това не демонстрира нищо, тъй като там са пристигнали румънци и българи след почивка в страните си  и вирусът идва таман от там. Такова нещо би се случило на всички места. "

Генералният секретар на Социалдемократическата партия Ларс Клингбайл сподели, че е " неприемливо г-н Лашет на първо време да атакува българите и румънците, т.е. служащите, които идват тук, с цел да работят в месопреработвателната индустрия, и то в действителност в едни противни условия ".

Ето за какво Клингбайл чака опрощение, оповестява bild.de. Аргументацията на Лашет била " на всичкото от горната страна напряко неуместна ", съобщи пред ДПА и фракционният водач на социалдемократите в Народното събрание на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати. " Хората, които господин Тьонис ден след ден експлоатира, в този момент се оказват отговорни за разпространението на вируса?! Това би трябвало да е някаква неприятна смешка ". Кучати също упорства Лашет да се извини.

657 души са инфектирани с ковид в най-големия месопреработвателен комбинат в Германия „ Тьонис “. 

Обвинението към българите и румънците отправи първо управлението на кланицата „ Тьонис “, а след това бе повторено и от Армин Лашет. Съсобственикът на кланицата и племенник на главния акционер Роберт Тьонис написа намерено писмо до чичо си Клеменс Тьонис с категорично гледище неотложно да освободи всички управителни постове поради неуспеха на сигурността в предприятието, оповестява " Шпигел ".

Думите на Армин Лашет провокираха отвращение и насмешки и в обществените мрежи. Известният сатирик и тв-водещ Ян Бьомерман написа в Туитър: " Българите и румънците ще бъдат отговорни, в случай че Армин Лашет не стане канцлер ". Както и  " несъмнено, че те донесоха ковид, откакто се върнаха от ски в Австрия "

Здравният министър на Северен Рейн-Вестфалия Карл-Йозеф Лауман от ХДС през днешния ден отбрани своя съпартиец Лашет: " С тези думи министър-председателят в действителност желае да каже, че си имаме работа със обстановка, която се разиграва в касапница. Тя не се разиграва в останалите елементи от нашето общество ". Според Лауман, на хората в този момент трябвало да се каже, че " няма потребност да се опасяват, няма потребност да се паникьосват, тъй като става дума за едно към този момент локално лимитирано събитие ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР