Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския

...
Министър-председателят Кирил Петков ще участва в извънредното заседание на Европейския
Коментари Харесай

Новият пакет санкции на ЕС срещу Русия падна в капана Унгария

Министър-председателят Кирил Петков ще взе участие в изключителното съвещание на Европейския съвет в Брюксел. Днес и на следващия ден в белгийската столица европейските водачи ще обсъдят обстановката в Украйна и трябват да вземат решение за новия 6-ти пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, свързани с петролното ембарго.

Ще се дискутират вероятни ограничения против доста високите сега цени на силата, по-нататъшна поддръжка за Украйна и съдействието на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата.

Плановете за европейско петролно ембарго против Русия са обект на спор от седмици, защото Унгария, базирайки се на огромната си взаимозависимост от съветските петролни доставки и неналичието на изход на море, изисква широкообхватни специфични правила и изключения.

Петролното е ембарго е част от шестия пакет наказания, който планува още най-голямата съветска банка " Сбербанк " да бъде изключена от системата SWIFT, възбрана на съветските телевизионни оператори от Европейски Съюз и разширението на листата с лица със със замразени активи и възбрана за влизане в Европейски Съюз.

Последната концепция, която се обсъждаше, беше от глобите да се извади петролопроводът " Дружба " и те да се лимитират. единствено до възбраната за съветски нефт, доставян с танкери.

По информация на Европейски Съюз, към една трета от общия размер на доставкитe минава през газопровода " Дружба ". Петролопроводът доставя рафинерии в Унгария, Словакия и Чехия, както и в Полша и Германия, макар че Германия и Полша към този момент дадоха да се разбере, че желаят да се отвържат от съветския нефт до края на тази година, без значение от ориста на общото европейско ембаргото.

Проблемът с Унгария е, че тя освен, че упорства да продължи да купува съветски нефт, само че и предявява искания за огромни обезщетения от Европейски Съюз, с цел да финансира разноските си за обособяване си от съветския нефт. Твърди се, че Будапеща желае 550 милиона евро за превръщане на рафинериите си в нефт от други източници и 200 милиона евро за разширение на Адриатическия водопровод, който Унгария употребява за приемане на нефт през Хърватия.

Новото компромисно предложение би трябвало да бъде показано още веднъж на посланиците тази заран - посланиците на страните от Европейски Съюз ще работят до последно в търсене на компромис по новия пакет наказания за Русия, часове преди изключителния Европейски съвет, в който по видео връзка ще се включи и Владимир Зеленски.

Запознати обаче считат, че е малко евентуално съглашение да бъде реализирано в точния момент за двудневната специфична среща на върха на Европейски Съюз, която стартира в понеделник следобяд.

По първична информация от събота, България също щеше да попадне измежду страните, които ще получат пролонгация за.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР