Министър-председателят Кирил Петков и европейският комисар по съседство и разширяване

...
Министър-председателят Кирил Петков и европейският комисар по съседство и разширяване
Коментари Харесай

Петков потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Бих желал споразумение в скоро време

Министър-председателят Кирил Петков и европейският комисар по съседство и разширение Оливер Вархеи дадоха конференция след срещата си в Министерския съвет, на която бе разисквано еврочленството на Северна Македония.

" Понеже тази заран и последните дни слушам най-различни погрешни изказвания, че българското държавно управление имало две външни политики, желая ясно да заявя пред българските жители и пред комисар Вархеи, че България има три ясни условия за напредването по тематиката Северна Македония ", съобщи Петков.

Това са:
Спазване на Рамковата позиция, призната от българското правителство;

Включване на българите в конституцията на Северна Македония, с цел да могат правата им да бъдат защитени;

Договорът за добросъседство и съдействие да се извършва.
Това са били нашите полемики и преди, и в този момент и работим да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия, посочи министър председателят.

От своя страна комисар Оливер Вархеи дефинира като " фрустриращо ", че още няма решение на казуса.

" Тъй като още веднъж и още веднъж се връщам, значи че към момента няма решение, което доста ни фрустрира, в случай че мога искрено да го кажа, тъй като не можем да продължим по-нататък с процеса по присъединение на РСМ. Всички страни членки би трябвало да го одобрят. След всички извършени диалози в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония освен ще се обясни, само че и ще се укрепи. "

Юни е значим месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да забележим съглашение, разяснява Вархеи.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР