Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на

...
Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет новия посланик на
Коментари Харесай

Гълъб Донев се срещна с новия посланик на САЩ Кенет Мертен и подчерта отличните двустранни отношения

Министър-председателят Гълъб Донев одобри в Министерския съвет новия дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, оповестиха от пресцентъра на служебния кабинет. Премиерът Донев поздрави дипломат Мертен за назначението му в София и му пожела сполучлив и потребен мандат. 

Гълъб Донев подчерта отличните двустранни връзки и изрази убеденост, че България и Съединени американски щати ще продължат да работят за спомагателното активизиране на обичайно положителния разговор и развиването на съдействието във съвместен интерес. Премиерът напомни, че през тази година се навършват 120 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

Премиерът Гълъб Донев даде висока оценка за поддръжката на Съединени американски щати за модернизацията на българските Въоръжени сили и придобиването на нови качества, както и за постигането на енергийна диверсификация на страната и района. 

В рамките на срещата министър председателят Донев удостовери, че включването на България в Програмата за безвизово пътешестване (VWP) остава главен приоритет за страната ни. Премиерът означи също, че България разчита на поддръжката на Съединени американски щати в процеса на присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков също се срещна с новия дипломат на Съединени американски щати. 

Възможностите за задълбочаване на стратегическото партньорство и съдействие сред България и Съединени американски щати разискаха по време на среща ръководителят на Народното събрание Росен Желязков и новият дипломат на Съединените американски щати в България Кенет Мертен, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание и посланикът на Съединени американски щати разговаряха за опциите за продължение на енергийна диверсификация на страната – достъпа до полутечен природен газ, построяването на междусистемни газови връзки, както и обезпечаването на доставките на свежо нуклеарно гориво. Усилията на България за гарантиране на енергийната сигурност на района на Балканите и цяла Европа бяха оценени високо, се показва в известието.

Продължаването на модернизацията на българската войска, интеграцията на страните от Западните Балкани, укрепването на върховенството на закона и поддръжката за Украйна също бяха измежду тематиките, които разискаха Росен Желязков и Кенет Мертен. В рамките на срещата бе наранена и тематиката за включването на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания (Visa Waiver Program), осведомят от парламентарния пресцентър.

Новоназначеният американски дипломат у нас Кенет Мертен връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев на 7 април т.г.

България е стратегически сътрудник и съдружник на Съединени американски щати и ние работим дружно по доста въпроси от двустранен интерес и на световно равнище за сигурност, енергийна диверсификация, каза през вчерашния ден Кенет Мертен на бизнес закуска, проведена от Американската комерсиална камара у нас.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР