Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова представят

...
Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова представят
Коментари Харесай

Служебното правителство внася в парламента бюджет с дефицит от 6,4%

Министър-председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова показват параметрите на държавния бюджет за 2023 година, направен от служебното държавно управление.

Последните месеци служебното държавно управление показа причините по план на бюджет със съответни приходни и разходни ограничения с недостиг 3%, който да дава отговор на критериите на Пакта за непоклатимост и напредък. За да се реализира подобен недостиг служебното държавно управление приготви промени в данъчното законодателство - възобновяване на понижените ставки на Данък добавена стойност, налог " свръхпечалба " и др, сподели Донев.

За да се реализира в един бюджет по-нисък недостиг, има две благоприятни условия - или се понижават разноските, или се обезпечават спомагателни приходи. За да се реализира бюджетен недостиг от 3%, служебното държавно управление избра вторият вид.

Тази седмица двете най-големи политически обединения ГЕРб$СДС и ПП-ДБ разискаха своите виждани за Бюджет 2023. От декларираното от тях стаа ясно,че не поддържат измененията в данъчното законодателство препоръчани от служебното държавно управление. сходни мнения са изразени и от другите парламентарно показани партии. При ясно декларираната липса на парламентарна поддръжка на измененията в данъчното законодателство, внасянето в Народно събрание на бюджет с недостиг от 3% би било с предупреден край, сподели служебният министър председател.

Затова след извършени предварителни диалози и разбор служебното държавно управление реши в Народно събрание да бъде импортиран Закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база действщо законодателство, оформило се от законодателните промени от 46 до 48 Народно събрание. Предложеният законопроект е с недостиг 6.4% от Брутният вътрешен продукт, което в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР