Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на Катар шейх

...
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на Катар шейх
Коментари Харесай

Какво си казаха у нас Бойко Борисов и емирът на Катар?

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който е на държавно посещаване в България, заяви пресслужбата на кабинета. Фокус на диалозите е бил подложен върху опциите за повече вложения от Катар в България, както и инфраструктурните планове за съгласуваност на Балканите и Европейския съюз.
 
Премиерът Борисов е срещнал емира на Катар с картата на транспортните коридори 4, 8, 9 и 10 и го е уведомил за срещите със Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка. Той е допълнил, че сред България и Катар към този момент е имало няколко положителни за бизнеса и свързаността покупко-продажби, само че е пристигнало времето двете страни да си слагат по-амбициозни задания в областта на вложенията.
 Премиерът Бойко Борисов и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани БГНЕС
Емирът на Катар е поздравил премиера Борисов за председателството на Европейски Съюз и е изразил убеденост, че то ще бъде сполучливо. Договорихме се, че към този момент не трябва да губим време в говорене, би трябвало да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за доближаването сред нашите две страни и по-конкретно в областта на вложенията, е споделил емирът на Катар.
 
По време на срещата на специфична гала са били подписани и три меморандума за съдействие в региона на енергетиката, образованието и младежта и спорта.
 
В сферата на енергетиката шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани - министър на външните работи на Катар, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са подписали меморандум, който разрешава двете страни да си сътрудничат при построяването на нова инфраструктура за доставки на полутечен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и района на Югоизточна Европа.
 Премиерът Бойко Борисов и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани БГНЕС
България и Катар ще поддържат присъединяване на своите национални енергийни компании в взаимни планове в региона на изследването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще прегледат съответни разновидности за взаимни действия, в това число посредством основаване на смесена компания или други механизми.
 
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът по въпросите на младежта и спорта Салах бин Ганем бин Насер ал Али са подписали Меморандум за съгласие, който цели насърчаването на развиването на стратегии за юношески и състезателен продан, съгласуване на позиции и отзиви по време на международни и интернационалните конгреси, свързани с младежкия бранш, продан на информация и оферти въз основа на ползите на младежките центрове и спортните федерации в България и в Катар.
 Премиерът Бойко Борисов и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани БГНЕС
В сферата на висшето обучение ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. дфн Анастас Герджиков и президентът на Катарския университет доктор Хасан Рашед ал Дерхам са подписали меморандум за съдействие за определяне на ефикасни университетски връзки и културни връзки. Документът планува двете институции да спомагат за образованието и развиването на университетския състав, както и в обмена на познания и опит и реализиране на взаимна активност в другите сфери на науката и образованието.
 
Двамата водачи са приветствали подписването на документите, а емирът на Катар е поканил българския министър председател Бойко Борисов на посещаване в Катар и е благодарил за сърдечното посрещане в Министерския съвет.
 Премиерът Бойко Борисов и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР