Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на

...
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и на
Коментари Харесай

Борисов към министрите: Внимателно с промените на неизбежната отбрана – утре някой може да застреля деца, които берат череши в двора му

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на правораздаването и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната защита в Наказателния кодекс. Борисов упорства за необятна полемика по тематиката с представители на неправителствени организации, адвокати, магистрати.

Министър-председателят настоя измененията да се създадат рационално, а не прочувствено и под натиска на публичното неодобрение, което провокира случая в Пловдив. „ Не желая повече дебатът да се отсрочва, тъй като това е закон, който касае доста ориси. Защото е ясно, че е пристигнало времето за промени, а и тематиката излиза от време на време при всеки сходен случай, само че да се поддаваме на крайности не съм склонен. Хората желаят правдивост и чакат решения от нас “, съобщи по време на съвещанието министър-председателят Бойко Борисов.

Ето и стенограма от разискването:

БОЙКО БОРИСОВ: Радев и Цецка Цачева, защото доста се приказва, а и от сътрудниците съдружни сътрудници за разширение обсега на неизбежната защита, упорствам доста деликатно, да се съберете и да помислите за прецизиране на текстовете. Не минавайте в крайности, тъй като на следващия ден може някой да простреля деца, които берат череши в двора му, не че е вярно, различен може да предложения някого на кафе, да го простреля и да каже „ атакува ме “. Сиреч, практиката правосъдната в международен мащаб познава какви ли не произшествия и случаи, тъй че упорствам фактически в този термин „ неизбежна защита “ да бъде ясно дефинирано, в случай че е неразбираемо в този момент, при какви условия – при щурм, нощно време, затворен обсег…. Но ви апелирам, бъдете рационални, а не прочувствени и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна конюнктура с неправителствени организации, с адвокати, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, тъй като е ясно, че е пристигнало времето, а и тематиката излиза от време на време при всеки сходен случай, само че да се поддаваме на крайности – не съм склонен. Защото, да – в някои Щати всеки носи оръжие, само че в случай че върнете в последната една година какъв брой случаи на всеобщи убийства на деца, на инцидентни хора се получават и какви митинги там в противоположната посока, виждате, че фактически нещата по никакъв начин не са елементарни за урегулиране.

Молбата ми е и сътрудниците от „ Патриотичен фронт “ и нашите да седнат и в спокойна конюнктура да прегледат, с цел да не се подвеждаме по настроенията на хората, тъй като по-късно ще стане противоположното и тогава пък ще се връщаме обратно да търсим други решения. Сиреч, молбата ми е умерено да седнете и да внесем такова решение, което да има социална поддръжка и да сме сигурни, че няма да сътвори някакъв спомагателен проблем.

БОЙКО БОРИСОВ: Краси.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: Господин министър председател, уважаеми сътрудници, имам един образцов текст, те са освен по този член за неизбежната защита за разширение на обсега, само че и по други текстове. Мисля, че през днешния ден ще го раздадат в Народно събрание на сътрудниците да го видят от парламентарните групи. Даже ще го изпратя в този момент тук на госпожа Цачева и на господин Радев. Той не е коренен, само че да можеш да използваш оръжие да се отбраняваш. Но става въпрос за законно притежавано такова.

БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.

ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Уважаеми господин министър председател, като споделям декларираното от Вас, че има нужда от прецизиране, само че извънредно деликатно, като се вземат под внимание всички решения на Конституционен съд и какво е вървяло през годината по тези сформира.

БОЙКО БОРИСОВ: Вижте, съществува проблем. Вижда се в изявленията на всички хора, които в началото, преди да знаят всичката истина, която през вчерашния ден изнесоха прокуратурата. Няма българин, който да не поддържа решение, в което, в случай че някой ти влезе в дома, когато фамилията ти е там, да те обира, изключително пък, в случай че е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от напрежението може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че индивидът не може да отбрани фамилията си. Това надълбоко накърнява. И ние единствено да философстваме – не съм склонен. Аз не желая повече дебатът да се отсрочва. Но желая да се направи оптимално рационално, а не под въздействието на съответния случай. Защото заран бюлетините са цялостни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и сходни и ще каже „ ми той замахна и аз в неизбежна самозащита го убих “. Въпросът е да уточняваме и правосъдната процедура да се ревизира. Затова споделям – би трябвало в спокойна конюнктура, тъй като, това е закон, който касае доста ориси. Действително доста деликатно упорствам да се уточни.

Тук, Радев, в този момент приготвят закон и за незаконното лишаване на автомобили… Защо не е кражба, а е лишаване? Защото, когато го хванеш вътре в автомобила той споделя „ валеше дъжд и ми беше студено и аз влязох вътре “. И по тази причина в този момент майсторите крадци на коли не крадат, той влиза с преносимия компютър, сяда, възпламенява колата и слиза. Дори полицията, виждате какъв брой крадци излови в последната година, влиза той и споделя „ беше ми студено, аз не извършвам кражба “. Слиза си огромният апаш с преносимия компютър под мишница, качва си се на другата кола и си отива. Тогава се включва съизвършител на ниско равнище, взима колата и почва да я придвижва. Ние хващаме на процедура ниското равнище, което е единствено водачът. И това става всяка нощ и това би трябвало да се промени. Как не е кражба на кола?! А какво е? Но този текст „ лишаване “ знаеш ли какъв брой преимущества дава на крадците пред жителите.

Седнете, ето тези неща в най-спокойна конюнктура, с патриотите, с адвокати, с неправителствени, с хора от правните среди, мозъци и ги оправете. Народът го чака това. Нямаше изявление да кажат „ тези в Народното събрание или тези министрите там или страната “, нямаше изявление, да не кажат, че страната е отговорна. И ние в този момент излизаме и им споделяме „ е, по този начин е, но тъй като нали…. “. Затова хората все по-малко имат вяра на институциите, по тази причина почват да викат „ гледайте там някъде по какъв начин има здрава ръка, по какъв начин всичко се взема решение. Хората желаят правдивост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, в случай че някой им влезе, може да се защитят.

Закривам съвещанието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР