Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където ще присъства на

...
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Истанбул, където ще присъства на
Коментари Харесай

Борисов пристигна в Истанбул за официалното откриване на „Турски поток“

Министър-председателят Бойко Борисов дойде в Истанбул, където ще участва на тържествената гала по откриването на газопровода „ Турски поток “. Това оповестиха от държавната пресслужба.

В рамките на визитата си българският министър председател ще организира и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Предходната среща на Борисов и Ердоган се състоя през юли предходната година в Сараево в границите на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители в  Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. Акцент в идния диалог на премиера Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган ще бъде развиването на двустранните връзки въз основа на общоприетите правила на добросъседството, равнопоставеност и взаимна полза.



България се стреми да развива и уголемява на равноправна основа и при ценене на ползите и на двете страни връзките си с Турция, в чието лице има прилежаща страна, съдружник в НАТО и районен сътрудник, пишат още от държавната пресслужба.

Географското състояние на България и Турция дефинира тяхната роля за преноса на енергийни запаси, което е една от предпоставките за съдействие. В двустранния разговор България отдава изключително значение на сферата на енергетиката и енергийната сигурност и по-специално диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна. Спазвайки всички европейски условия, България работи целеустремено, с цел да запази  стратегическата си роля на газовата карта на Европа. Част от осъществяването на тази цел на страната ни е построяването на газоразпределителния център „ Балкан “, който ще може да бъде захранван с газ от разнообразни източници, в това число през инфраструктурата на „ Турски поток “.



Проектът „ Турски поток “ свързва непосредствено Руската федерация с газотранспортната мрежа на Турция. Дължината на морския сектор на „ Турски поток “ е 930 км през Черно море – от Анапа в Русия до Каякьой в Турция. Максималната дълбочина на тръбите е до 2200 м във водите на Черно море. Морският сектор на този план е най-голямата система, полагана на такава дълбочина – 2200 м. Капацитетът на двете тръби, които ще доближат до сухопътния сектор, е 31,5 милиарда кубически метра природен газ на годишна база. От приемния терминал при Каякьой в Турция една от двете подземни тръби на сушата се свързва със съществуващата газопреносна система на Република Турция при Люлебургаз. Другата тръба продължава през територията на Турция до границата с Република България. Сухопътният сектор на територията на Турция от терминала в Каякьой до границата с България е с дължина 142 км.
 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР