Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на гр. Дубровник Мато Франкович

...
Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на гр. Дубровник Мато Франкович
Коментари Харесай

Борисов: Приятелството между България и Хърватия се развива успешно

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на гр. Дубровник Мато Франкович откриха паметна плоча на Дубровнишката грамота на цар Иван Асен II в града. Паметникът е знак на историческите връзки сред България и Хърватия и на респект към нашите предшественици.

В словото си по време на церемонията министър председателят Борисов означи, че другарството сред двете страни има дълбоки исторически корени, като и в този момент партньорството им продължава да се развива сполучливо на Балканите и в Европейския съюз. По думите му, грамотата, с която през 1230 година цар Иван Асен II дава на дубровнишките търговци привилегии, е значим исторически извор за комерсиалните връзки. Премиерът напомни и други исторически моменти от контактите сред двата народа – ролята на Павел Джорджич при експлоадирането на Търновското въстание и на Йосип Щросмайер за издаването на сборника с национални песни на братя Миладинови.

„ Убеден съм, че в този момент в Европейски Съюз и в НАТО, всички ние, дружно на Балканите, ще спрем да приказваме за спорове, а ще приказваме по какъв начин да развием бизнеса, по какъв начин да се усилят приходите и по какъв начин хората да живеят по-добре “, съобщи още министър-председателят Борисов.

Премиерът Бойко Борисов, дружно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова, е в Хърватия за присъединяване на следващия ден в Срещата на върха на държавните и държавни ръководители на страните-участнички в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР