Министър-председателката на Финландия Сана Марин призна поражение на парламентарните избори,

...
Министър-председателката на Финландия Сана Марин призна поражение на парламентарните избори,
Коментари Харесай

Сана Марин загуби изборите във Финландия

Министър-председателката на Финландия Сана Марин призна проваляне на парламентарните избори, които се организираха през вчерашния ден, а нейната Социалдемократическа партия остана (СДП) на трето място на изборите в неделя, оповестиха международните организации. 

Тя беше изпреварена от своите противници от дясноцентристката  Партия на националната коалиция (ПНК)  на Петери Орпо излезе, която завоюва първото място с 20,8%, и популистката партия  " Истински финландци "   (20,1%). Социалдемократите на Марин получиха 19,9% от всички гласове.

По време на речта си след оповестяването на резултатите, Марин призна изборното си проваляне, само че приветства подобрението както в каузи на гласовете за нейната партия, по този начин и в прогнозния брой на депутатите ѝ.

" Това е едно в действителност положително достижение, макар че през днешния ден не приключих преди всичко. Демокрацията си сподели думата. Финландците гласоподаваха. Имаме съществени учредения да се радваме на този резултат ", сподели тя пред поддръжници в Хелзинки.

 

In a blow for the European left, Finnish PM Sanna Marin has been defeated in today's cliffhanger general election.

Petteri Orpo, the leader of Finland's center-right National Coalition Party, has claimed victory.

: https://t.co/WGn82Sfq96pic.twitter.com/t9xrV1TKRX
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) April 2, 2023
Модерната млада финландка в политиката, която очарова и разделя

При идването си на власт Сана Марин беше най-младата министър-председателка в света. Марин е въплъщение на модерността, която я изведе на интернационалната сцена, само че от време на време държанието й става мотив за разделяне в родината й, отбелязва Франс прес.

На 37 години, през 2019 година тя беше съвсем незнайна във финландската политика, само че притегли внимание с твърдите си думи против могъщия съветски комшия след експлоадирането на войната в Украйна, както и с способеното справяне с пандемията от Covid-19. Постигна го и с подаването на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО.

Но в страна, която цени дискретността, премиерката е също и „ купонясващата Сана “, нелицеприятно название, обещано й от локалните таблоиди, напомня организацията. Причината: посещаване в нощен клуб, когато е била контактна за коронавирус, и разпространяване на видео за щуро празненство в формалната резиденция, поради което е принудена да си направи тест за опиати.

" Аз съм човешко създание. Понякога и на мен ми е желае да усещам наслада, светлина и наслаждение посред тези тъмни облаци ", показа тя предишното лято с насълзени очи, в опит да постави завършек на спор, който опияни таблоидите по света, само че й завоюва и доста поддръжници, които осъдиха сексистките офанзиви против нея. 

 

“Solidarity with Sanna ”

Women in Finland are posting videos of themselves partying while tagging Prime Minister Sanna Marin. pic.twitter.com/Bl1M4r0bky
— Megha Mohan (@meghamohan) August 20, 2022
Мандатът на Марин беше пъстър с разнообразни несъгласия – от закуските в формалната резиденция, плащани от данъкоплатците, през видеоклипове от купоните, в които взе участие, до искрено сексистките нападки, да вземем за пример за дълбокото й деколте. Сана Марин е фигура, която разделя. Тя има почитатели сходно на рокзвезда, само че въпреки това има доста хора, които не я поддържат, отбелязва Франс прес. 

 
Джасинда, от земята на хобитите, която се трансформира в най-ефективния международен водач

  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР