Министър Николай Денков обяви каква промяна ще има при учениците

...
Министър Николай Денков обяви каква промяна ще има при учениците
Коментари Харесай

Министър Денков: Тестовете за учениците отпадат заедно със зеления сертификат

Министър Николай Денков разгласи каква смяна ще има при учениците след премахването на зеления документ.

Ползите от обединявате би трябвало да следват изгодите. Една от изгодите е привличане на вложителите. Всеки вложител гледа къде се намират университетите в международните ранглисти. Ще има изгода и за студентите - университети ще употребяват общи преподаватели по предмети. Когато са по-големи, университетите стават по-видими за кандидат-студентите. Това съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия,

Като най-трудна задача дефинира съчетаването на ползите на ВУЗ-овете: “Може да се построи обща спортна база за няколко университети, с цел да могат повече студенти да се възползват от тях ”.

Той цитира думи на ректора на СУ съгласно който обединяването на огромни университети също е допустимо. Това ще увеличи мястото на университетите в международната ранглиста.

Министърът акцентира, че най-важна е смяната в атестирането на преподавателите: “Идеята е да се наблюдава дали един човек напредва или заседява, когато стане доцент или професор ”. В атестацията ще бъде включено и мнението на студентите.

“През последните години има значително понижение на броя тук-там, които има за студенти. В инженерните специалности има места, които не се запълват, а доста студенти отпадат в хода на следването ”, изясни акад. Денков. Той анонсира, че в инженерните и естествени науки ще има наложително проучване на философия или обществена просвета, написа Novini.bg.

Друга смяна ще бъде обвързвана с акредитацията: “Промените изискват включването на количествени индикатори, които да покажат какво е качеството на преподаване ”.

По думите му следва промяна и по отношение на плагиатството: “Всяка една обява ще може да бъде тествана за плагиатство и за подправяне на данни ”. Като небосвод за предвижданите промени уточни идната академична година.

Министърът сподели, че тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато здравните управляващи преценяват. Той изрази съмнение, че с отпадането на зелените документи ще отпаднат и тестванията за възпитаници.

В момента се разискват разновидности за започване на образователната година на 5-ти или 7-ми септември. Един от причините в интерес на това предложение е, че учениците в България имат по-малко време за учене. Вторият мотив е обвързван с ваканциите: “В останалите страни имат повече регулярни ваканции ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР