Министър на околната среда и водите Нено Димов свика извънреден

...
Министър на околната среда и водите Нено Димов свика извънреден
Коментари Харесай

Нено Димов свика извънреден съвет по водите

Министър на околната среда и водите Нено Димов свика ексклузивен Координационен съвет по водите по отношение на понижените равнища на три язовира.

Координационният съвет по водите е по отношение на лимитираното прилагане на вода от значими язовири, които са с под 50% разполагаем размер. Това са язовирите Дяково, Асеновец и Ястребино. От тях се стопира водовземането за цели, разнообразни от питейно-битовите.

На срещата бяха поканени представители на общините Сливен, Антоново, Бобов дол и Дупница и представители на министерствата на благоустройството, опазването на здравето, енергетиката, земеделието, стопанската система, превоза и вътрешните работи. Също и шефовете на Басейновите дирекции – Западнобеломорски, Източнобеломорски и Черноморски регион.

„ Гарантирането на питейно-битовите потребности на популацията за нас е приоритет “, съобщи министър Нено Димов пред участниците в съвета. Според него ограничението на водовземането от язовири не може да реши дълготрайно казуса, по тази причина напъните би трябвало да бъдат ориентирани към понижаване на загубите на вода и възстановяване на публичното водоснабдяване.

Министър Димов предизвести, че сега се разисква европейска инструкция, която ще сложи задача пред страните от Европейски Съюз течовете по водопреносната система да бъдат сведени до под 23%. „ Ясно е, че при нас загубите са много по-съществени, и в случай че тази инструкция стане факт, ще имаме малко време да осъществим условията “, акцентира Нено Димов.

От басейновите дирекции показаха, че трите проблематични язовира не са единствените източници за водоснабдяване на обслужваните селища. Тяхна опция могат да са подземните и повърхностни води, според издадените разрешителни.

В случай на ограничение на водоподаването ВиК операторите би трябвало да подхващат дейности за прекосяване към аварийни повърхностни и подземни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции. Тези инструкции би трябвало да бъдат дадени от Министерство на регионалното развитие и общините, които взаимно да предложат стратегия за понижаване на течовете и загубите във водопреносните мрежи, тъй че естественият запас да бъде дейно употребен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР