Министър Илин Димитров отличи български туроператор, записал името си в

...
Министър Илин Димитров отличи български туроператор, записал името си в
Коментари Харесай

Министър Димитров връчи грамота на български туроператор, получил официално признание за световен рекорд за групово изкачване на Килиманджаро

Министър Илин Димитров отличи български туроператор, записал името си в регистрите на Асоциацията на формалните международни върхове (Official World Record Association) като най-голямата група в света, изкачила Килиманджаро дружно. На гала в Министерството на туризма министър Димитров връчи специфична грамота на Преслав Конов и Ася Конова, притежатели на приключенската организация. Отличието е за извънреден принос в устойчивото развиване и налагане на най-голям стандарт в планинския и авантюристичен туризъм у нас и съпричастност към самодейността за позициониране на Дестинация България.

Групата от 53-ма българи, измежду които и нашият сътрудник Георги Колевичин – юрист в Министерството на туризма, записа имената си измежду международните рекордьори, откакто преди 2 месеца покори покрива на Африка с неговите внушителни 5895 метра височина, като стъпи на връх Ухуру в планината Килиманджаро. Началото на предизвикването стартират 59 фенове на приключенията, само че заради здравословни проблеми, породени от височинна болест, до върха в ранните утринни часове на 21 януари 2023г. доближават 53-ма от тях и по този начин публично слагат нов международен връх в категорията “Най-голямата група хора, изкачили връх Килиманджаро дружно ”. Любопитна детайлност е, че пръв на върха, тъкмо в 6:10 ч. и близо час преди и последният участник в предизвикването да се озове на покрива на Африка, стъпва точно нашият сътрудник Георги Колевичин.

Връчването на формалните документи ще се организира на 10 юни в град Пловдив, като тогава ще се състои и премиерата на кино лентата, отдаден на международния връх.

Основната компликация по пътя към върха е била обвързвана с огромния брой участници, които трябвало да се движат дружно от самото начало, показа Преслав Конов. Алпинистите са минали през пет разнообразни екосистеми – от савана до алпийска пустота, преодолявайки сериозна надморска височина с еднообразно движение, с цел да могат по едно и също време да съумеят на стъпят на върха, а върхът е записан в януарското утро, спирайки часовника на 7:00 ч.

Това не е първото тестване за тима. До момента зад тила си приключенците имат серия сполучливи експедиции до международни върхове като Дамаванд (5671 м) в Иран, Елбрус (5642 м) в Кавказ, Арарат (5165 м) в Турция, до знаковия Монблан, както и африканските Пойнт Ленана и Тубкал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР