Министър Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над медициЗдравният министър

...
Министър Ананиев сезира главния прокурор за нападенията над медициЗдравният министър
Коментари Харесай

Здравето опасно за българските лекари

Министър Ананиев сезира основния прокурор за нападенията над медици

 Здравният министър Кирил Ананиев се обръна към всички български жители и най-много към представителите на ромската общественост с зов да демонстрират почитание и схващане към високоотговорната и неведнъж животоспасяваща работа на медиците. Здравният министър Кирил Ананиев се обръна към всички български жители и най-много към представителите на ромската общественост с зов да демонстрират почитание и схващане към високоотговорната и неведнъж животоспасяваща работа на медиците.
Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев сезира основния прокурор за последните случаи на експанзия против медицински лица в област Велико Търново. От ведомството изпратиха отчет за случаите с искане за предпочитано следствие по тях, а Районната прокуратура в Горна Оряховица реагира стремително. Във връзка с едно от нападенията тя е образувала на 21 януари бързо произвеждане за причиняване на телесна щета на фелдшерка от Спешна помощ.  Ако виновността на нападателката бъде потвърдена, тя ще би трябвало да заплати административна санкция от 1000 до 5000 лева

Припомняме, че в нощта на 20 против 21 януари 35-годишната Звезда Илиева прояви в незабавното в Горна Оряховица физическо принуждение над фелдшерка, която оказвала здравна помощ на детето й. На 22 януари двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” във Велико Търново.

Двата случая провокираха публично неодобрение, здравното ведомство и Българският лекарски съюз ги осъдиха, а фелдшерката от Горна Оряховица подаде оставка. Колегите й се заканиха, че в петък, 25 януари групово ще последват образеца й.

Министър Ананиев изиска следствията по двата случая, както и по всеки различен сходен, да е по бързото произвеждане.
 Десетки младежи се събраха пред Центъра за незабавна помощ в Горна Оряховица на безмълвен митинг във вторник вечерта. С табели с апел „ Не на омразата ” в ръце, те показаха поддръжката си за здравните служащи от звеното. Демонстрантите настояха за ефикасни санкции за нападателите на медицински лица. Десетки младежи се събраха пред Центъра за незабавна помощ в Горна Оряховица на безмълвен митинг във вторник вечерта. С табели с апел „ Не на омразата ” в ръце, те показаха поддръжката си за здравните служащи от звеното. Демонстрантите настояха за ефикасни санкции за нападателите на медицински лица.
От ведомството напомнят за подписаното Споразумение за съдействие и взаимоотношение сред Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването. Негов предмет е основаването на организация за незабавна реакция при закононарушения против медици.

Още в края на 2017 година по отношение на растящия брой набези и експанзия основният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за основаване на организация за незабавна реакция при положение на експанзия над медици.

След правене на незабавна съдебно-медицинска експертиза, в сряда Районна прокуратура – Горна Оряховица повдигна обвиняване против Звезда Илиева за закононарушение по член 131, ал.2, т.4 от Наказателен кодекс – за причиняване на лека телесна щета на медицински експерт при осъществяване на службата му.

Предвиденото наказване е отнемане от независимост до 3 години. Предвид чистото правосъдно минало на нападателката обаче, тя ще се размине единствено с административната санкция.

Междувременно станаха ясни още два случая на експанзия от последните дни. При единия – още веднъж в Горна Оряховица, нападателни пациенти са блъскали по вратата на Спешна помощ и са счупили бравата й в нощта на 22 против 23 януари. Малко по-късно там пийнал мъж се развилнял и опитал да се самоубие. Пострадали при случая няма. Другият случай е от неделя, 20 януари, когато сърдит татко излял яростта си върху вратата на незабавното в Добрич, бил нападателен и крещял неистово в коридора на болничното заведение. По-късно заречен да заплати за вредите.

Проучване измежду 1409 души


Всеки втори практикуващ е обект на нахлуване


Посегателството над лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и други здравни служащи по време на осъществяване на служебните им отговорности, е инкриминирано в България със закон от 2013 година Въпреки това от този момент ефикасни присъди няма. През 2017 година поради зачестилите набези над медици – 25 единствено за първото полугодие, се стигна до съглашение сред прокуратурата и здравното ведомство за бързи реакции в случаи на експанзия над лекари и сестри. По този механизъм реагира и прокуратурата в Горна Оряховица преди дни.

Броят на записаните похищения над медици през 2016 година е 28, а през 2015 – 47. През посочените две години похищенията над екипи от центровете за незабавна здравна помощ са над 100.

Според изследване на БЛС измежду 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в интервала юли – септември 2017 година, всеки втори доктор е бил обект на нахлуване. Половина от тези случаи са били обект на принуждение повече от един път. Агресията за 81 на 100 от лекарите е била вербална.

232 пациенти приблизително на доктор у нас


Близо 5000 са в предпенсионна възраст


Най-малко са лекуващите в Централа северна България

 0203_2_274678 Общият брой на всички практикуващи лекари в България е 30 078 като на един доктор се падат, приблизително по 232 души. От тях мъжете са 13 404 (44.6%), а дамите – 16 674 (55.4%). Тревожна наклонност продължава да е повишаването на междинната възраст на медиците у нас – максимален е делът на тези, които са във възрастовата група 55 – 64 години – 10 387 или 34.5%. От тях мъжете са 4423, или 33.0% от всички мъже, а дамите са 5964, или 35.8% от всички дами. Данните са към 31 декември, 2017 година, на Националния статистически институт.

През идващите 2-3 години следва огромна част от лекарите да се пенсионират и България ще се изправи пред кадрова злополука, разяснява пред “Труд ” доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България.

“Проблемът не е в приема на студенти по медицина, а в изискванията, които им се оферират по-късно като вероятност. В момента за едно място се борят 4-5 души. Ние отсяваме най-хубавите и ги образоваме на доста високо равнище. След това обаче доста от тях търсят и намират реализация в чужбина. Излиза, че ние работим за богатите страни ”. Това уточни някогашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев и дефинира обстановката като трагична.

Към момента младите практикуващи лекари – на възраст до 35 години, са 3757 (12.5%), като мъжете са 1657, а дамите – 2100. Най-възрастните лекари (на 65 и повече години) са 4865, или 16.2%, от тях мъжете са 2059, а дамите – 2806.
Националната статистика демонстрира още, че най-обезпеченият район в страната откъм брой лекари е Югозападен, който обгръща и София – 9406, а най-незавидна е обстановката в Северен централен – 2664.

Милка Василева, ръководител на БАПЗГ: Агресията пораства лавинообразно


Започва национална акция

 02-05 Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ) също изрази отвращение и безпокойствие от следващия акт на експанзия против доктор. Вследствие на физическата и прочувствена болежка от саморазправата фелдшер Наталия Армянова подаде предупреждение за овакантяване, се показва в позиция на организацията. БАПЗГ апелирала за приемливост и почитание от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и експертите по здравни грижи. Случаите на експанзия обаче не понижават, а в противен случай – порастват лавинообразно, показват те. Затова асоциацията стартира национална акция за предварителна защита на експанзията. В рамките й ще се проведат няколко полемики с представители на Министерството на здравеопазването, Прокуратурата, Центровете за незабавна здравна помощ и незабавните отделения в лечебните заведения, синдикатите и пациентските организации. Първата ще е през февруари.

Реакции


Протести против изискванията на труд


Във вторник десетки младежи се събраха пред Центъра за незабавна помощ в Горна Оряховица на безмълвен митинг в поддръжка на работещите в звеното. Те упорстваха за ефикасни санкции за нападателите над медицински лица.

Междувременно лекари и медицински сестри от МБАЛ “Свети Мина ” оповестиха, че в петък ще стачкуват пред Община Пловдив с искане за покачване на заплатите.

“Възнагражденията са обидно ниски. Медиците упорстват за среща с кмета на Пловдив Иван Тотев, с цел да показват пред него настояванията си, откакто общината е притежател на здравното заведение ”, съобщи водачът на КТ “Подкрепа ” в Пловдив Атанас Кръстев.

Директорът на МБАЛ “Свети Мина ” доктор Генади Странджев разгласи, че се водят договаряния с медицинските сестри, които при започване на януари подадоха заявки за овакантяване. Предизвестията на 30-те медицински сестри за овакантяване изтичат на 7 февруари и в случай че дотогава не се откри решение, някои от отделенията на здравното заведение – Кардиологичното, Детското и Хирургичното, могат са останат без личен състав.

Позиция на съсловната организация


Безпрекословна поддръжка изрази лекарският съюз

 Необходими са дейности към предварителна защита, безапелационни са от БЛС. Необходими са дейности към предварителна защита, безапелационни са от БЛС.
“Български лекарски съюз показва безпрекословната си поддръжка, както към доктор Сибила Маринова, нейния екип и всички медици, работещи в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” – Велико Търнова, по този начин и към Наталия Армянова – фелдшер в Спешна помощ – Горна Оряховица ”. Това се показва в позиция на съсловната организация, която осъжда всяка форма на физическа и вербална експанзия над медицински лица.

От БЛС пишат още, че е неприемливо медиците да стават заложници на личното си предопределение и до момента в който се борят да спасят следващия човешки живот, да бъдат принуждавани да пазят своя личен.

Необходими са цялостни дейности към предварителна защита на експанзията в лечебните заведения. БЛС е подготвен да предприеме всички вероятни дейности в тази посока.

“Всеки от нас би трябвало да осъзнае жертвогoтовността на представителите на здравното съсловие и да почита ежедневните грижи, които те поставят за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки отговорностите си професионално, даже и в сложните условия на работа, в които са сложени ”, се показва още в позицията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР