Минималното заплащане на труда (преди приспадането на данъците) в рамките

...
Минималното заплащане на труда (преди приспадането на данъците) в рамките
Коментари Харесай

Очаквано: България твърдо на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС

Минималното възнаграждение на труда (преди приспадането на данъците) в границите на Европейския съюз към януари 2018 година е било най-ниско в България, следвана от Литва, Румъния и Латвия, демонстрират резултати от изследване на Евростат, оповестено в петък, предава БНР.

Трябва да се има поради, че към 1 януари 2018 година в 22 от 28-те страни членки на Съюза има въведена минимална работна заплата, като сходна мярка на държавно равнище не съществува в Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Според Евростат, 22-те страни, в които съществува минимално възнаграждение на труда могат да бъдат разграничени на три съществени групи въз съществена на съответния размер на това възнаграждение в евро.

Ежемесечните минимални работни заплати са били значително под 500 евро за страните - членки на Европейски Съюз от Източна Европа и надалеч на 1000 евро за страните от Северозападна Европа.

През януари 2018-а година България е на опашката на тази ранглиста с минимално възнаграждение на труда от 261 евро , следвана от още 9 страни членки от Източна Европа: Литва (400 евро), Румъния (408 евро), Латвия (430 евро), Унгария (445 евро), Хърватия (462 евро), Чешката Република (478 евро), Словакия (480 евро), Естония (500 евро) и Полша (503 евро).

Това демонстрира, че минималната работна заплата в нашата страна изостава съществено даже и по отношение на останалите по-бедни страни - членки от Източна Европа, представлявайки под 65% от заплащането в страни като Литва и Румъния.
В други 5 членки, намиращи се в южната част на Европейски Съюз, минималните заплати варират сред 600 и 900 евро - Португалия (677 евро), Гърция (684 евро), Малта (748 евро), Словения (843 евро) и Испания (859 евро).
В останалите 7 страни, които са и от Западна и Северозападна Европа, междинното минималното възнаграждение на труда е над 1400 евро: Обединеното кралство (1410 евро), Германия (1498), Франция (1498), Белгия (1563 евро), Холандия (1578 евро), Ирландия (1614) и Люксембург (1999 евро).

За съпоставяне федералното минимално възнаграждение на труда в Съединени американски щати през януари тази година е било от 1048 евро.

Статистическите данни демонстрират, че най-високите минимални заплати надвишават съвсем 8 пъти тези в страни като България.

Големите несъответствията сред минималните заплати в страните членки на Европейски Съюз обаче са доста по-малки, откакто бъдат отстранени разликите в нивото на цените: минималните заплати в страните с по-ниски ценови нива стават релативно по-високи, изразени като " стандарт на покупателната дарба " (СПС) и релативно по-ниски в страните с по-високи ценови нива.

Евростат показва, че при премахването на ценовите разлики, минималните заплати варират от 546 СПС на месец в България до 1597 СПС в Люксембург, което значи, че най-високата минимална заплата е " единствено " 3 пъти по-висока от най-ниската.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР