Минималната заплата ще продължи да расте със стъпка от по

...
Минималната заплата ще продължи да расте със стъпка от по
Коментари Харесай

Минималната заплата и възрастта за пенсиониране ще продължават да растат до 20121 г.

Минималната заплата ще продължи да пораства със стъпка от по 40-50 лева на година чак до 2021 година В този интервал всяка година с по няколко месеца ще продължава да пораства и възрастта за пенсиониране. За интервала обаче налозите не се планува да се трансформират, а държавните финанси ще са без недостиг едвам през 2020 година

Това се вижда от средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година на Министерството на финансите, оповестена в четвъртък.

Документът се основава всяка година и отразява посоката, в която ще се развиват обществените финанси за няколко години напред, както и упованията на ръководещите за стопанската система на страната, припомня " Капитал ".

В момента минималната работна заплата е 510 лева и от началото на 2021 година би трябвало да е 650 лева, в случай че се извърши заложеното в прогнозата. Заедно с тази заплата ще пораства и осигурителния приход на самоосигуряващите се, което де факто ще усили и тяхната осигурителна тежест.

Разходите на страната през идващите няколко години ще продължат да порастват - главно за настоящи разноски - за прехрана, заплати, здраве и пенсии. Най-голямото перо - по 330 млн. лева на година, са планувани за учителските хонорари, които ще продължат да се усилват до момента в който се удвоят през 2021 година

От 1 януари на всяка календарна година ще продължава увеличението на възрастта за пенсиониране до момента в който през 2021 година ще са нужни навършени 61 година и 8 месеца (и 36 години трудов стаж) за дамите и 64 година и 4 месеца (и 39 години трудов стаж) за мъжете.

От въвеждането на тол системата се чака приходите през първата година да бъдат 215 млн. лева

Министерството на финансите залага на продължаващ растеж и на приходите, и на разноските през идващите три години. Темпът им на нарастване обаче ще е по-нисък от този на Брутният вътрешен продукт на страната и по тази причина преразпределителната роля на страната ще понижава като през 2021 година се чака да е 36.1% от Брутният вътрешен продукт при заложени 37% през тази година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР