Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г.

...
Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 г.
Коментари Харесай

От 1 януари: 1000 евро минимална работна заплата в Кипър

Минималната работна заплата в Кипър от 1 януари 2024 година става 1000 евро, реши държавното управление през днешния ден. От повишението ѝ ще се възползват към 25 000 работещи.

Новият ѝ размер ще е в действие 2 години.

Най-ниското месечно заплащане се усилва с 60 евро по отношение на досегашния му размер от 940 евро, който бе въведен от 1 януари тази година. То се ползва при работа на цялостен работен ден след навършване на 6 месеца непрекъсната претовареност в същата компания.

Нараства и минималното възнаграждение при наемане на чиновници - от 885 евро в този момент то става 900 евро на месец.

Най-нископлатените служащи са в центъра на целенасочените политики на държавното управление за отбрана, с цел да се избегне общественото им изключване, акцентира министърът на труда Янис Панайоту през днешния ден.

Според него новият размер на минималната заплата е уравновесен сред потребностите на обществото и капацитета на стопанската система.

Правителственото решение идва след траял месеци обществен разговор. В него синдикатите упорстваха за минимална заплата от 1020 евро, наблягайки ерозията на приходите на хората от високата инфлация. Работодателските организации предлагаха 970 евро, аргументирайки се със мощно увеличените оперативни разноски на фирмите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР