Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 467 лв.

...
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 467 лв.
Коментари Харесай

3.5 млн. лв. за профилактика и рехабилитация на осигурени, предвижда ДОО

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 467 лева ще стане 523, 04 лева Средната пенсия ще порасне с 16.8 %. Осъвременяване на всички пенсии с 12 % от 1 юли 2023 година Това сподели пред публицисти служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, преди да влезе на съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Там ще се разисква Закона за бюджета на ДОО за 2023 година

Това значи 23.6 % повишение на разноските за пенсии в този бюджет или 3.7 млрд.лв. повече от 2022 година

Министърът изясни, че процентът на нарастване на пенсиите се получава, като се регистрира повишаването на показателя на потребителските цени през миналата година. Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният показател на потребителските цени, който служи за съпоставяне с всички държави-членки на Европейски Съюз. Общият размер на разноските, които са в системата на ДОО - е малко над 21 милиарда От тях 11 милиарда лева са приходите от осигурителни вноски.

З а изплащането на социалноосигурителните компенсации и пенсиите ще бъде нужен спомагателен трансфер от страна на държавния бюджет в границите на малко над 10 милиарда лева
 Кабинетът на Радев предлага 12% нарастване на пенсиите
Кабинетът на Радев предлага 12% нарастване на пенсиите

523,04 лв. минимална пенсия за стаж и възраст от 1 юли е заложено в бюджета на ДОО

С този бюджет не се планува понижаване на социалноосигурителните компенсации, орязване на права. Но се планува растеж в компенсациите, които ще бъдат в границите на краткотрайната нетрудоспособност, съобщи министър Лазаров.

Предложение за нарастване ще има на разноските с 3 .5 млн. лева за профилактика и рехабилитация на обезпечени . Това ще обхване 5 000 души на тазгодишна база.

По отношение на минималната работна заплата - доколкото Кодексът на труда планува ще бъде избран до 1 септември нов размер на минималната работна заплата, написа Българска телеграфна агенция.

Без смяна
- осигурителните вноски и разпределението сред обезпечено лице и осигурител - правилата за погашение на компенсациите при безработица, които съставляват 60 % от междинния застрахователен приход на лицето - компенсацията за майчинство
Законът за бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година е създаден в изискванията на настоящо законодателство. Онова, което служебното държавно управление постоянно е споделяло, е, че създаването на бюджетните закони следва да бъде единствено върху настоящото законодателство. Всичко останало, което планува нови политики и ограничения, следва да бъде осъществено от постоянен кабинет, ясно парламентарно болшинство и носенето на отговорност за взетите политически решения, разяснява министър Лазаров.
 Национален осигурителен институт започва програмата за профилактика и рехабилитация
Национален осигурителен институт започва програмата за профилактика и рехабилитация

Подписани са договорите с 25 юридически лица за общо 52 заведения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР