Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лева от

...
Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лева от
Коментари Харесай

Минималната пенсия става 370 лева от 1 октомври |

Минималната пенсия се усилва от 300 на 370 лв. от 1 октомври. Това взеха решение депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси, която през днешния ден разисква на второ четене бюджетите на Държавното публично обезпечаване и НЗОК.

Решението бе гласувано от представителите на всички партии без ГЕРБ. А ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ разяснява резултата от вота с думите:

" Честито на пенсионерите. "  

Още при започване на изключителното съвещание някогашният финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев разгласи, че народните представители от ГЕРБ няма да вземат участие в гласуванията, защото били  Неприятно сюрпризирани, че отчетите по двата законопроекта им били предоставени в последния миг.

" Тези законопроекти са свързани с бюджета. Предвиждат се дълготрайни задължения, каквито може да поеме единствено едно постоянно държавно управление. Затова нашата група няма да взе участие в разискването на тези законопроекти. Подкрепяме си нашето предложение за финансова помощ за пенсионерите до края на годината, само че не и дълготрайни задължения ", сподели Ананиев. 

Каримански обаче отвърна причините на някогашните ръководещи.

" Странно е, че вие го казвате! Дето приемахте бюджети за една нощ ", сподели той.

Икономическият специалист на Демократична България Георги Ганев също бе изумен.

" В електронна форма всички оферти бяха налични още през вчерашния ден. Гледах и футбол, само че късно вечерта отделих време да се срещна с текстовете ", сподели той.

Според проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия е проблем, че размерът на минималната пенсия се приближава до размера на междинната пенсия.

" В други страни по-справедливо. Сега пенсионери с една специалност и с еднакъв стаж имат 2-3 пъти разлика в пенсиите според от това по кое време са се пенсионирали. Трябва да има по-голямо нарастване на пенсиите на хора, които са се пенсионирали по-отдавна ", сподели той.

Предложението обаче не мина.

От ГЕРБ предложиха през септември добавката от 50 лв. да се резервира, а за октомври, ноември и декември да стане 100 лв..

" Преизчисляването на пенсиите би трябвало да се направи от постоянно държавно управление. Предложението ни цели да осигурим съответна поддръжка на възрастните във време на коронавирус рецесия. Също по този начин желаеме и да падне таванът на пенсиите ", сподели някогашният обществен министър Деница Сачева.

Това предизвика финансовия министър Асен Василев да я попита: А какво се случва на 1 януари следващата година?

Сачева му изясни, че ще има парламентарни избори, болшинство и идващото постоянно държавно управление ще реши по какъв начин да пресмята пенсиите.

" Вълнуваме се от бъдещето не по-малко от вас. Можем да се окажем в капан още занапред. Редовно държавно управление с цели би трябвало да вземе това решение ", сподели тя. 

Василев обаче продължи да настоява за отговор.

" Идва 1 януари. Кажете - 100 лв., 0 лв. или нещо друго. Упорито не ми отговаряте ", сподели той.

Според Румен Гечев решението за надбавката за пенсионерите от кабинета Борисов-3 е политическо с икономическо обвързване.

" Повишихте с 50 лв. всички пенсии. И в този момент към този момент никое последващо държавно управление не може да ги спре. Това би било злополука. И с 300 лв. да вдигнем пенсиите, няма да им стигат ", сподели той.

Според него таванът на пенсиите в действителност би трябвало да се вдигне, само че в това време би трябвало да се усили и обществената вноска.

" Иначе се получава " болен здрав носи ". Има таван на пенсионните вноски. Сега има хора, които  заплащат осигуровки на 2500 лв., а получават 6000 лв.. Дайте да се простираме съгласно чергата си ", прикани аленият икономист.

Според Георги Ганев в претекстовете на предложенията на ГЕРБ има несъгласие, защото в претекстовете към законопроекта им е посочено, че задачата е да се подкрепят пенсионерите в интервал на коронавирус рецесия, а се предлага смяна в модела посредством отпадането на тавана за оптималната пенсия.

" И това ли ще е за 3 месеца? Как определихте 100 лв. надбавка за октомври ноември и декември? Не очаквате да се анулира коронавирус рецесията. Аз през вчерашния ден също не чаках да врътнем Х на европейския шемпион ", сподели той.

Според Сачева решението на държавното управление на ГЕРБ да се подкрепят пенсионерите е било рационално, даже и да бъде подложено на критика че е било предизборно.

" Взехме го през август предходната година, а надбавката бе избрана на база данните на Национален статистически институт, че българските пенсионери дават приблизително по 56 лв. на месец за медикаменти. Така постичнахме и увеличение на потреблението ", изясни тя.

По думите й в този момент предложили парите да се усилят на 100 лв. поради инфлацията и увеличените цени на електрическата енергия. Сачева уточни и че 24 500 души сега са лимитирани от тавана на пенсиите и че в бъдеще броят им ще се усилва.

" Знам, че към този момент има политическа сделка за 370 лв. минимална пенсия. Така над 50% от възрастните хора ще получават идентични пенсии. Няма мотивация да се заплащат по-високи вноски ", реагира някогашният обществен министър в кабинета Борисов-3. 

Каримански обаче изясни, че не схваща по какъв начин междинната стойност на медикаментите е била водеща при определянето на коронавирус надбавката.

Няма никаква логичност! А по отношение на нарастването от 50 на 100 лв., за една година цените не са скочили двойно, уточни той.

Асен Василев бе още по-краен.

Това, което вие оферирате, е популизъм, сподели финансовият министър.

В последна сметка предлагането на ГЕРБ не получи нито един глас " за " и бе отхвърлено от бюджетната комисия.

Деляна Пешева от Има Такъв Народ уточни, че предлагането им за смяна на пенсиите стъпва на концепциите на служебното държавно управление и има единствено " дребни корекции ".

" Тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула да е 1,35 на 100, само че върху действителния застрахователен стаж и размер на минималната пенсия ", уточни тя и изясни, че в противоположен случай някои пенсионери ще имат реално нарастване от 40 лв., вместо получаваните досега 50 лв. надбавка.

Текстът бе утвърден от всички дали своят вот депутати. С него минималната пенсия става 370 лв., което ще докара до спомагателен разход от 56 милиона лв. над плануваното от служебния кабинет. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР