Миналия петък (8 октомври) руският енергиен гигант Газпром обяви, че

...
Миналия петък (8 октомври) руският енергиен гигант Газпром обяви, че
Коментари Харесай

Кризата за газ и ток: Стратегията на Русия всъщност е да използва американското пазарно оръжие

Миналия петък (8 октомври) съветският енергиен колос " Газпром " разгласи, че спореният газопровод " Северен поток " 2 е изцяло подготвен да бъде пуснат в употреба. От Кремъл обясниха, че стартирането му ще балансира увеличаващите се цени на природния газ в Европа, само че съгласно критиците това е следващият инструмент на Русия да усили зависимостта на Европа от съветския газ.

" Газпром " е изправен пред комплицирана задача – запасите с газ са изпpaзнeни до peĸopдни нивa и макар високите упования на eнepгийния миниcтъp Hиĸoлaй Шyлгинoв те да бъдат запълнени, не е доста несъмнено по какъв начин ще се случи това. Ще успее ли Русия да зареди потребностите на най-големия си клент – Западна Европа, където газът към този момент е недостиг? Чисто механически ли са усложненията на съветския енергиен колоса или има и стратегически предпоставки за ограничение на износа за Европа?

Аналитици предвиждат, че в околните 20 години делът на тръбопроводния газ в международното ползване на енергоресурсите на процедура няма да се промени и ще се намира в диапазона 10-12%, до момента в който в това време се чака растеж на международния пазар на втечнения природен газ с изпреварващи темпове по този начин, че през 2030-та година неговият дял ще се усили до 16-20%. Основните страни – производители на полутечен природен газ се чака да бъдат Австралия с размер на произвеждане от 70 до 90 млн. тона в година, Катар с размер на произвеждане от 70 до 140 млн. тона в година, Русия – към 140 млн. тона в година и Съединени американски щати с размер от 100 до 300 млн. тона. Още един вероятен снабдител в международен мащаб би бил Иран, макар че това не е несъмнено поради комплицираната геополитическа конюнктура със страната.
 Путин вижда европейската газова рецесия като златна опция за Русия Путин вижда европейската газова рецесия като златна опция за Русия
Руският президент Владимир Путин вижда късмет за страната си да капитализира от газовата рецесия в Европа. Путин желае да притисне Европейск...

С оглед на съществуващите трендове в енергетиката може да се чака, че след 2040-та година настоящите газови планове ще бъдат изправени пред наклонност на понижено пазарно търсене - поради цената. Ключова причина за тази наклонност ще бъде усъвършенстването на технологии, които ще снижат себестойността на различните енергийни източници - т.е. токът от тях ще става по-евтин. Подобна наклонност би могла на процедура да спре растежа на потреблението на изкопаемите източници на сила след 2035-та година. За последните 20 години строителството на терминали за банкет на полутечен природен газ разреши оперативно и стопански дейно застраховане на потребителите с газ. Регазификационните мощности се усилват с бързи темпове. В края на 2019 година мощността на съществуващите регазификационни установки в света стигна 920 млн. тона. Има наклонност към увеличение.

Руските планове в газовия бранш имат редица конкурентни преимущества, само че и евентуални дефекти, написа в на Руската федерация от пролетта на 2021 година. Трябва да се има поради, че тръбопроводният и втечненият газ не трябва да се опълчват един на различен и да се конкурират на външните пазари, те се явяват взаимодопълващи се типове съветски запаси, написа в документа. Ключова мярка за развиване на производството на полутечен природен газ се явява по-лесното му превозване при основаване в това време на надзорен механизъм, който следи икономическите ползи на Руската федерация да не се накърняват поради конкуренция на международния пазар сред тръбопроводния и втечнения природен газ. От досегашния опит сполучливи са резултатите на плановете " Северен поток-1 " и " Северен поток-2 ", " Силата на Сибир ", " Силата на Сибир- 2 ", " Алтай ", които могат изцяло да осъществят капацитета на газовите местонаходища в зоната на Единната система на газоснабдяване, отговаряйки на нарасналите потребности на вътрешния пазар, се показва още в текста от документа.

Запасите на природен газ в Русия са разпределени неравномерно – 63% се намират в Западен Сибир, а на шелфа на остров Сахалин има 2%. В Западен Сибир основен се оказва Ямало- Ненецкият самостоятелен окръг, където са повече от 90% от запасите и 82% от добива. Местонаходищата в Източен Сибир са ситуирани на територията на Красноярския край, Иркутска област, както и Якутия и се намират на доста разстояние едно от друго, което усилва капиталовите и транспортните разноски. На шелфа на Охотско море огромната част от местонаходищата се създават при условия за делене на продукцията, а шелфът на Арктика на процедура не е усвоен поради инфраструктурни ограничавания. В Европейската част на Руската федерация 62% от добива се пада на две основни местонаходища – Астраханското и Оренбургското.

Изпълнението на декларираните планове за произвеждане на полутечен природен газ ще разреши на Русия да усили съвсем три пъти размера си на произвеждане към 2035-та година и в допълнение да добие 2,5 трлн. куб. М. газ до 2040-та година.
 Путин: Германия да се поклони ниско на Шрьодер за съветския газ на ниски цени Путин: Германия да се поклони ниско на Шрьодер за съветския газ на ниски цени
Германските компании би трябвало да се " поклонят ниско " на някогашния канцлер Герхард Шрьодер поради обстоятелството, че в този момент Германия получава съветски газ...

В момента в Русия работят 21 огромни плана за полутечен природен газ , това са най-вече акционерни сдружения на " Новатек ", " Газпром ", " Роснефт " и други Предстои стартирането на нов колос в този бранш – " Арктик СПГ-2 " с планова мощ 19,8 млн. тона в Арктическия регион. Той е обществено акционерно сдружение на " Новатек ". Първата линия на плана ще бъде пусната през 2023-та година, втората и третата – надлежно през 2024 и 2025 година. До края на тази година " Газпром " ще пусне план на име " Пристанищна СПГ " с мощ 1,5 млн. Предстоят и други планове. Газпром обмисля строителство на цех за произвеждане на полутечен природен газ в региона на Черноморското крайбрежие с мощ от 500 хиляди до 1 млн. тона полутечен природен газ с опция за увеличение на производството да 1.5 млн тона в година.

има непоколебим планов график за въвеждането на бъдещите фабрики за произвеждане на полутечен природен газ за околните 6 години, което е допустимо след осъществяването на редица ограничения за поддръжка на газовия бранш. Стартирало е даже създаването на лична технология за втечняване на газа " Арктическа каскада ". И всичко това на фона на постоянните обществени борби по отношение на втечнения газ, който идва от Съединени американски щати и е конкуренция на идващия от Русия газ - само че на газът, приближаващ по огромните газопроводи, а не на съветския полутечен газ.

Последните изявления на по отношение на газовата рецесия в Европа в общи линии звучат по този начин: " Ако бяхте сключили дълготрайни контракти с нас, в този момент щяхте да се радвате на положителни цени ". Руският президент бе безапелационен, че " Газпром " може да усили доставките с цел да компенсира дефицита. Междувременно обаче пред Европа стои алтернативата – могат ли да бъдат подписани дълготрайни контракти с Русия на положителни цени за доставка на газ, откакто това би се трансформирало в спънка за последователното прекосяване към нови енергийни източници и провал във към този момент добре известната " Зелена договорка " на Европейски Съюз. Така или другояче упованията са, че най-малко до 2030-та година европейските страни ще би трябвало да купуват съветски газ.

Превод: Веселина Божилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР