Миналата седмица ви запознахме с някои от отдавна забравените български

...
Миналата седмица ви запознахме с някои от отдавна забравените български
Коментари Харесай

Назад към корените: Кои са забравените български имена за мъже

Миналата седмица ви запознахме с някои от от дълго време забравените български имена за дами и защото тематиката ви беше забавна, взехме решение да я продължим като ви представим и изчезналите мъжки имена. Едва ли ще стещнете някой мъж с сходно име през днешния ден, но преди към 130 години с тези имена са наричали мъжките чеда в фамилията и съвесем не са били толкоз странни, колкото ни се костват на нас през днешния ден. 

От блога  се заемат със събиранто на тези имена с помощта на бeзцeнния " Peчниĸ нa бългapcĸия eзиĸ "   нa   Haйдeн Гepoв . В него огромният ни лингвист, държавник и фолклорист събира думи, изрази, гатанки, поговорки, пословици, песни и даже обети, които е записвал в продължение на няколко десетилетия. Това обаче надалеч не значи, че Геров е присъединил в своя труд всички имена, които са се употребявали в тези години.

За мнозина имената, които ще прочетете, са справедливо изхвърлени от именната ни система, само че за други те са значимо удостоверение за времето, в което са живели нашите предшественици

Някои от включените в него имена евентуално ще ви се строят ужасно нетипични, а може би и ще ви заблудят, че с тях са кръщавани не мъже, а дами. Имена като да вземем за пример Анадия, Брекоя, Дулчя и други, които приключват на гласните -а или -я.

“В български език има, въпреки и не доста, думи от мъжки жанр, завършващи на -а или -я – като да вземем за пример епископ или арбитър. Затова са се употребявали и мъжки имена с такива окончания. Най-често те са били взети от гръцки език  (например Андрея - гр. Андреас). Други пък са древен имена като Анания или Исая да вземем за пример. Тенденцията е тези имена да се редуцират и актуалните им образи имат по-мъжки тип - Андрей или Анани "  – изяснява пред Lifebites.bg изгубването и трансформирането на някои мъжки имена експертът по антични надписи Николай Шаранков.

Eтo го и cпиcъĸa c изчeзнaлитe бългapcĸи имeнa зa мъже.   Дали някои от тях въпреки всичко са ви познати?
 Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже  Кои са забравените български имена за мъже
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР