Миналата седмица Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата от

...
Миналата седмица Върховният касационен съд на Румъния потвърди присъдата от
Коментари Харесай

Елена Удря – от момичето на Бъсеску до затвора

Миналата седмица Върховният касационен съд на Румъния удостовери присъдата от 6 години затвор на някогашния министър на районното развиване и на туризма Елена Удря.

В последно време 48-годишната Удря отсъстваше от дейния обществен живот и новината можеше да мине и без детайл на сензация, в случай че единствено няколко часа по-късно тя не беше хваната в България при опит да премине в Гърция.

И това не е първото ѝ бягство от правораздаването.

" Жертва на правораздаването "

Скоро след издаването на присъдата Удря беше оповестена за интернационално търсене от румънските управляващи и беше арестувана на на българо-гръцката граница. Стана ясно, че тя е напуснала Румъния с автомобил през Гюргево часове преди правосъдното решение и това е станало легално, защото в този миг не ѝ е била наложена никаква ограничаваща мярка. Според локалните медии тя даже към този момент е поискала политическо леговище в Гърция.

Сега румънските управляващи чакат решението на българския съд по настояването им за екстрадицията ѝ. Дотогава реши да я остави в ареста.

Удря, която от 2015 година насам беше разследвана по няколко корупционни каузи и към този момент нееднократно се е озовавала в ареста, твърди, че процесите против нея са политически и се афишира за " жертва на правораздаването ", отбелязва радио Свободна Европа-Румъния.

Стремителна кариера

Родена в Бузъу през 1973 година, Елена Удря приключва право в частен университет в Букурещ. Работи като юрист, а по-късно получава магистърска степен в Националния университет по защита " Карол Първи ".

Политическата ѝ кариера стартира през 2002 година, а в интервала юни 2004 - февруари 2005 година е член на Общинския съвет на Букурещ. Това се случва таман в края на мандата на Траян Бъсеску като кмет на столицата, преди да стане президент на Румъния през декември 2004 година

После Удря става народен представител (2008 - 2016 г.), като в това време се издига до поста министър на туризма (2008 - 2009 г.) и на районното развиване и туризма (2009 - 2012 г.). За известно време е заместник-председател на към този момент несъществуващата Демократично-либерална партия (ДЛП). На 8 юни 2014 година оглавява основаната от Бъсеску Партия Народно придвижване (ПНД) и се кандидатира на президентските избори през ноември 2014 година, на които получава едвам 3.6 %. Скоро по-късно се отхвърля от лидерския пост в партията.

" Блондинката от Котрочени "

Интересът към личността на атрактивната Удря не стихваше през всичките тези години. По времето, когато Траян Бъсеску обитаваше президентския замък " Котрочени ", тя беше президентски консултант, а по-късно и шеф на канцеларията на президента. Жълтите медии я назоваха " русокоската от Котрочени " и намекваха, че връзките ѝ с тогавашния президент Траян Бъсеску не са били само професионални - слух, който обаче в никакъв случай не получи удостоверение.

В публикация за тогавашната кандидат-президентка Елена Удря в. " Адевърул " написа през 2014 година, че за 10 години така наречен " русокоска от Котрочени " е провокирала доста " кавги, политически рецесии, даже антипатии измежду доближените на президента, само че в никакъв случай не е губила качеството си на фаворитка на Траян Бъсеску ".

Международната преса също я определяше като " протеже на президента Бъсеску ", когато ПНД я издигна за собствен претендент в президентската конкуренция след последния мандат на Бъсеску.

Черната рокля на бели звездички

През 2011 година организация Асошиейтед прес написа: " Това е просто една рокля, само че в Румъния се приказва единствено за нея ". Става дума за роклята " Долче и Габана " на тогавашния министър на туризма и районното развиване Елена Удря. Статията, препечатана в редица американски издания като " Вашингтон пост ", " Бостън глоуб ", " Сан Франсиско кроникъл " и " Маями хералд трибюн ", приказва за " пристрастеността на румънския министър към първокласните облекла и аксесоари " и не пропуща да подсети за " неуместната " връзка, която Елена Удря има с президента, написа уеб сайтът Зиаре.

" Спорният министър провокира същински скандал, носейки черна рокля с бели звезди с марката " Долче и Габана ", за която призна, че коства повече от заплатата на доста румънци ", разясниха американските публицисти. Според румънските медии въпросната рокля е коствала 700 000 леи или над 14 000 английски лири. " Министърът на развиването и туризма се глези с първокласни тоалети, до момента в който държавното управление, от което е част, дава уроци по икономии на румънците ", разяснява уеб сайтът ЕкслузивНюз.

Страст към лукса

Асошиейтед прес отбелязва, че " Удря е най-забележимият министър в Румъния и непосредствен съдружник на президента Траян Бъсеску ", като показва, че поради слуховете за " несъответствуващите ѝ връзки с президента " той бил заставен да посочи, че е бил със брачната половинка си една вечер, когато Елена Удря била снимана да влиза в президентския замък.

В изявление за телевизия Б1 Удря разкрива пристрастеността си към първокласните облекла и обувки още от времето, когато била " провинциално момиче " от не изключително заможно семейство. Тя в същото време упреква публицистите в мизогиния (омраза или пренебрежение към представители на женския пол, бел.ред.), изтъквайки, че има политици мъже, които носят също толкоз скъпи облекла.

Темата за цената на тоалетите на Удря обаче не губи новост и години по-късно. През 2019 година някогашната министърка и актуалният ѝ сътрудник Адриан Александров кръстиха в черква дъщеричката си Ева-Мария и таблоидите незабавно зададоха въпроса какъв брой коства прилепналата ѝ дантелена рокля. Оказа се, че този път цената е " едвам " към 1800 леи или малко над 712 лв.. По това време Удря към този момент е упрекната в няколко корупционни закононарушения.

Проблеми със закона

През 2015 година Удря е разпитвана от Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) по обвинявания в пране на пари и погрешни имуществени заявления в границите на по-широко следствие на корупционен скандал с лицензи на Майкрософт (т.нар. дело " Майкрософт " ). В резултат на това Удря се отдръпва от председателския пост в ПНД. След отнемането на парламентарния ѝ имунитет са ѝ повдигнати обвинявания в търговия с въздействие и пране на пари.

По друго дело, известно като " Галавечер на Буте ", тя беше упрекната в приемане на рушвет през 2011 година Според прокурорите тогава е бил подписан контракт за услуги сред министерството на туризма, ръководено от Удря, и компания на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на Румъния по време на публични прояви с присъединяване на известния румънски боксьор Лучиан Буте.

Прокурорите настояват, че Удря е употребила известността на Буте, който по това време бе международен първенец на Международната боксова федерация, с цел да натрупа избирателен капитал, употребявайки 2 милиона евро държавни средства. Именно по това дело Елена Удря получи дефинитивна присъда на 7 април 2022 година и по-късно беше хваната в България.

Същевременно Елена Удря е разследвана и по делото " Хидроелектрика ", по което е упрекната, че през 2011 година е получила рушвет от 3.8 милиона $, с цел да спомага за опазване на договорите сред компаниите на един предприемач и държавното водно-енергийно сдружение " Хидроелектрика ".

Тапети в затворническата килия

През февруари 2015 година някогашната " русокоска от Котрочени " влиза в ареста. Тя е арестувана на 10 февруари 2015 година от прокурорите от НДБК по делото " Майкрософт ", а по-късно Върховният касационен съд постановява да остане в ареста за 30 дни. По това дело Удря е упрекната, че в качеството си на министър на районното развиване и туризма е получила 500 000 евро от един предприемач, " с цел да реши проблемите му с правораздаването ".

По същото дело някогашният ѝ брачен партньор, предприемачът Дорин Кокош, беше упрекнат, че е изискал и получил сумата от 900 000 евро посредством нея, с цел да обезпечи сключването на контракт за лицензи на " Майкрософт ".

Влизайки в ареста в Букурещ с белезници на ръцете, Елена Удря не изневерява на естетическите си правила: съгласно полицейски източници тя е поискала да ѝ бъде разрешено " да вароса килията, в която е затворена, да боядиса решетките и радиаторите, да смени мебелите и да сложи тапети на стените ", написа Медиафакс.

Седем дни по-късно тя е освободена и сложена под домакински арест, а през 2020 година НДБК приключи делото заради липса на доказателства.

Бягство в Коста Рика

Това обаче не е краят на сагата, а едвам началото. Само няколко дни по-късно Елена Удря още веднъж се оказва зад решетките, този път по обвиняванията по делото " Галавечер на Буте ". Арестът ѝ продължава два месеца и половина и през май 2015 година тя излиза от женския затвор Търгшор в Плоещ и остава под домакински арест.

През юни 2018 година Удря е наказана от Върховния касационен съд за взимане на рушвет и корист със служебно ситуацията по делото " Галавечер на Буте " и получава присъда 6 години затвор.

В началото на 2018 година някогашната министърка бяга в Коста Рика, където желае политическо леговище, а по-късно там се ражда и детето ѝ. Румънските управляващи желаят екстрадицията ѝ, въпреки че централноамериканската страна няма контракт с Румъния, регламентиращ процедурата по екстрадиция.

През октомври 2018 година Елена Удря, която не получава леговище, е арестувана от управляващите на Коста Рика въз основата на интернационална заповед за арест, само че през декември същата година е освободена, откакто като присъдата ѝ е анулирана въз основата на решение на Конституционния съд.

През юли 2019 година Елена Удря се връща в Румъния.

Личен живот и бизнес инициативи

На 20 септември 2018 година в Коста Рика се ражда дъщеричката на Елена Удря и Адриан Александров. Скоро след раждането младата майка прекарва два месеца в ареста на централноамериканската страна. След завръщането си в Румъния двойката остава настрана от прожекторите и медийното внимание за известно време.

Но в края на предходната седмица Елена Удря още веднъж е в новинарските излъчвания, откакто е арестувана в България по интернационална заповед за арест. Скоро по-късно в страната идва и нейният избраник, с цел да я поддържа в сложния миг.

За Адриан Александров не се знае доста, написа уеб сайтът Вива.ро, като отбелязва, че обичаният на Елена Удря е 13 години по-млад от нея. Роден е в окръг Тулча и е работил като модел, а по-късно и като стюард на полети на самолетната компания " Емирейтс ". В момента работи като брокер на недвижими парцели, настояват източници, представени от уеб страницата.

В края на предходната година в. " Адевърул " заяви, че Елена Удря е сложила началото на " най-големия план за недвижими парцели в Източна Европа ", предусещащ градежа на съвременен комплекс в град Клуж с 10 000 жилището в 40 блока, мол, кабинков въжен превоз и хеликоптерна площадка.

Вестникът отбелязва, че планът " Transilvania Smart City ", който е най-скъпият сходен план в Румъния и цяла Източна Европа, е получил строително позволение за първия стадий. Сред вложителите са Елена Удря и сътрудникът ѝ Адриан Александров, отбелязва изданието.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР