Миналата седмица настъпи напрежение в отношенията между България и Турция.

...
Миналата седмица настъпи напрежение в отношенията между България и Турция.
Коментари Харесай

Кое е най-опасното оръжие на Ердоган и намеси ли се Турция във вътрешните работи на България?

Миналата седмица настъпи напрежение в връзките сред България и Турция. Повод за това стана изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на избирателен протест съобщи, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. Миналия петък в Букурещ министър председателят Бойко Борисов организира 5-часова среща с единствения вицепрезидент на Република Турция Фуат Октай, на която изиска опрощение за изявлението на Чавушоглу.

Novini.bg потърси за коментар някогашния народен представител от Движение за права и свободи Осман Октай за коментар по тематиката.

"Реджеп Ердоган сътвори по време на предизборната си акция напрежение в междудържавните връзки, в това число и със съседите си. Това слага Турция в извънредно изолирано и комплицирано състояние. Употребена бе и България. Аз от дълго време съм предупреждавал за този риск. Предупреждавал съм също по този начин, че Ердоган използва мюсюлманите отвън Турция за вътрешни цели. Най-опасното му оръжие е потреблението на балканските мюсюлмани ", разкри Октай.

Попитан вярна ли бе реакцията на българските управляващи някогашният народен представител отговори: "За мен реакцията на ръководещите не беше съответна. Външният министър Екатерина Захариева призна, че Чавушоглу е разговарял с нея по тематиката още преди една година. Разговорите сред външни министри не би трябвало да бъдат одобрявани като частни диалози, а би трябвало да се реагира незабавно. Щом българските управляващи са знаели за тези диалози и обстоятелството, че Анкара ще реагира, приемането на Закона за вероизповеданията трябваше да бъде отсрочено във времето. Приемането на закона трябваше да се случи след приключването на изборите в Турция ", безапелационен беше Осман Октай.

Относно срещата на българския министър-председател с турския вицепрезидент Октай съобщи: "Не би трябвало да се организират 5-часови диалози и да се молиш. Тази 5-часова среща дискредитира нашия министър председател. Или затваряш остро вратата и получаваш опрощение, или изобщо не провеждаш диалози, до момента в който не се извинят. Признанието на Захариева за диалози с Чавушоглу преди година също дискредитира България. Трябвало е да се реагира незабавно. С този Закон за вероизповеданията се отложиха задълженията и се остави малка врата за финансиране на вероизповеданията извън ", сподели той.

"По време на предизборната акция България беше посетена от основния прокурор на Турция. За това посещаване не се получи никаква информация. По мои канали от Анкара и Истанбул разбрах, че турският основен прокурор е дал лист с 40 лица, които би трябвало да бъдат екстрадирани в Турция. Вярно ли е това или не е правилно? Акцията в "Кинтекс " също може да е резултат от това посещаване на основния прокурор. "Кинтекс " е упрекнат от Анкара, че изнася оръжия за кюрдите в Сирия. Това също е удар по ползите на България. Трябва да спрем да се снишаваме пред всички ", прикани Осман Октай.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР