Миналата седмица германското външно министерство обяви решението си да оттегли

...
Миналата седмица германското външно министерство обяви решението си да оттегли
Коментари Харесай

Берлин иска да последва пътя на Бисмарк, но не е научил уроците му

Миналата седмица немското външно министерство разгласи решението си да отдръпна консулския патент от съветските генерални консулства в Хамбург, Мюнхен, Лайпциг и Франкфурт на Майн. Остават единствено консулствата в някогашната столица на Германия Бон и настоящето в Берлин. Предишното повече или по-малко отмерено покритие на Германия от съветски консулски окръзи от южните планини до северните морета към този момент няма да съществува.

Решението се отличава с неналичието на моментна мотивация. Обикновено закриването на консулствата, както и намаляването на дипломатическия личен състав като цяло, като стъпка, която явно усложнява живота на акредитираната страна, не се приема изведнъж, а когато тази страна е изцяло изгубила всичкия си.

Тоест е подхванала дейности, несъвместими с дипломатическия статут - шпионаж под покрива на посолството (консулството), интервенция във вътрешните работи на приемащата страна, интриги и подстрекаване, които са минали границата на допустимото. Разбира се, дипломатът е почетен разузнавач, само че би трябвало да знае и по кое време да спре. Ако към този момент има цялостно дебелоочие, тогава следват затваряния и депортации.

Но в този случай няма активност, която да е несъвместима със статута. Сигурно има нещо - постоянно го има в връзките сред огромните сили (а Русия и Федерална Република Германия не са Монако и Лихтенщайн). Но в случай че има, то е на назад във времето, както постоянно.

Такива фрапантни ограничения повече подхождат на обстановка, в която Отечеството е в заплаха и ще има доста скорошно спиране на дипломатическите връзки и замяна на посолства.

Разбира се, взаимното фактическо преустановяване на консулската активност - преди този момент Федерална Република Германия към този момент беше затворила консулствата в Калининград, Екатеринбург и Новосибирск - може да се изясни с обстоятелството, че интензивността на човешките връзки от дълго време е покрай нулата. Първо (от 2020 г.) коронавирусът, след това незабавно и без спиране - СВО и глобите. Само преди пет години времената, когато имаше към 10 полета дневно от Русия до Франкфурт, към четири до Мюнхен и пет до Берлин, в този момент наподобяват като антична легенда. Потокът от хора беше спрян. И немското външно министерство може да забележи, че в случай че е по този начин, към този момент няма потребност от толкоз доста институции, които издават визи, записват актове за гражданско положение, пазят руснаците (и надлежно германците), когато имат проблеми.

И в случай че главната работа на консулствата е понижена толкоз доста, тогава какво вършат в този момент? Лошите догатки за действия, които са несъвместими със статуса, пораждат от единствено себе си.

Всъщност има още една сфера на активност на съветските консулства. От европейските страни Германия е най-населена от хора, които непрекъснато живеят там, само че резервират съветско поданство. Освен това приемането на немско поданство не е толкоз елементарно. Тази много огромна общественост се нуждае и от услугите на консулските служби. Например паспорт за възобновяване. Германското външно министерство обаче може да каже, че това не е негова грижа и като цяло руснаците са нежелани тук под каквато и да е форма.

Но даже в случай че (по справедливи причини) консулските чиновници нямат какво да вършат в този момент, един професионален посланик би подходил към въпроса по-предпазливо. Счупването не е създаване и е допустимо, изцяло отчитайки актуалните условия, да изхождаме от обстоятелството, че те не са безконечни и по тази причина не би трябвало да се пипа. Тоест да се запазят консулствата, въпреки и замразени. Днес времето е неприятно, само че на следващия ден може да се усъвършенства, тъй че не изхвърляйте незабавно облеклата за хубаво време. Оставете ги да лежат в килера към този момент. Не напряко на бунището.

Но благоразумната нерешителност никога не е качество, с което настоящето политическо управление на немското външно министерство може да се похвали. Министър Аналена Бербок се отличава както с извънредно незнание, по този начин и с изключителна увереност.

Още след решението за затваряне на консулствата тя засегна случая с Международния углавен съд. На въпрос дали чака южноафриканските управляващи да арестуват Путин по искане на МНС, в случай че той се появи на срещата на БРИКС в Йоханесбург, тя отговори решително: „ Международното право е ясно по този въпрос. Международното право го показва ясно: военни нарушители — тези, които са виновни за воденето на нападателни войни, ще бъдат подведени под отговорност “. Дори други дипломати от страни, които са изцяло враждебни към Русия, не се изрекоха толкоз уверено по тази тематика, предпочитайки - по явни аргументи - да избегнат и да беседват по въпроса. Защото тематиката е мъчително деликатна.

Но Валкирията не се опасява от компликации.

Основният проблем в този момент даже не е в консулските услуги за жителите на Руската федерация и Германия. Отношенията са пресъхнали толкоз доста, че съвсем няма кой да им обезпечи застъпничество.

Основният проблем е, че в този момент немските политици въобще отхвърлят да мислят за бъдещето и да резервират запас за по-добри времена. От тяхна позиция нищо от това не е належащо, тъй като в никакъв случай повече няма да има връзки сред Германия и Русия. Поне не в обозримо бъдеще.

Изглежда, че немските политици са решени да вземат решение проблемите с желязо и кръв. Като своя канцлер Бисмарк. Вярно, за разлика от Бисмарк, природата ги е дарила доста по-икономично с умствени качества.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР