Миналата седмица европейски учени обновиха базата данни на , като

...
Миналата седмица европейски учени обновиха базата данни на , като
Коментари Харесай

Учените са обезпокоени: Парк Странджа изчезва

Миналата седмица европейски учени обновиха базата данни на, като втората допълнена база данни към този момент е налична и за обществено прилагане. За България картата е частично непълна поради липса на публична инвентаризация, а сателитното следене на старите гори в Странджа демонстрира намаляването им, показват български учени, взели участие в изследването.

В обявата на интернационалния теоретичен екип се прецизира, че като обект на нужна отбрана се възприемат горите, които са близки до естествените по конструкция и процеси и в които не се виждат резултати от стопанско прилагане, макар че формалните дефиниции за вековни, първоначални и остарели гори имат разнообразни критерии.
 Природозащитници: За 10 година по света са изсечени гори на повърхност, по-голяма от територията на Германия Природозащитници: За 10 година по света са изсечени гори на повърхност, по-голяма от територията на Германия
Повече от 430 000 квадратни километра гори - повърхност, по-голяма от територията на Германия - са изгубени за малко повече от десетилетие са...

Проф. Цветан Златанов от Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), който е измежду съавторите в интернационалния проучвателен екип, посочи, че в новата обява е показана цялостна геобаза данни и карта на известните първоначални гори в Европа. Използвани са 48 разнообразни, най-вече полеви набори от данни за първичните гори и обновената карта съдържа 18 411 обособени полигона, ситуирани в 33 страни.

От страна на ИБЕИ проф. доктор Цветан Златанов е дал данни за първоначални гори, доминирани от бук (Fagus sylvatica), смърч (Picea abies) и eла (Abies alba) на територията на България. Данните са събрани през интервала 2013-2019 година в границите на изследванията на WWF-България на вековните гори, в следствие от които към този момент освен държавни, само че и общински гори са публично предпазени от сеч. За задачата на идентификация на извадка от първоначални гори в България, са заложени на над 300 опитни площи в гори на възраст над 140 години, като над 40 от площите са ситуирани в първоначални гори. " Първичните гори, дефинирани като гори, в които следите от човешко влияние са незначителни, са необичайност в Европа и не престават да изчезват, " посочи проф. Златанов.

Доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет, който също е измежду създателите за България, разяснява, че страната е една от дребното в Европа, която най-малко по документи има добра отбрана за старите си гори, които процентно напълно не са малко по отношение на другите европейски страни. За страдание, природозащитния статут не всеки път значи и запазване на терен, разясни ученият, акцентирайки, че " има още доста да се свърши за действителната отбрана на доста гори, изключително общински и в това отношение напъните и триумфите на WWF-България може единствено да будят възторженостти. "

Панайотов обясни, че съгласно базата данни в България към момента има и висок % некартирани гори, само че това значително това се дължи на методологията на изследването, която употребява единствено формалните отчети за страната с данни на екоминистерството за националните паркове и резервати, както и огромните картирания на WWF-България. Те обаче не са изчерпателни. От част от формалните данни за остарели гори се е наложило да бъдат извадени към този момент изсечени гори, а някои евентуални остарели гори към момента не са изследвани на терен. За да се подобрят формалните данни, е доста значимо да се вкара действителна система за инвентаризация на горите и за мониторинг на местообитанията в зоните от европейската мрежа " Натура 2000 " по единна методика, добави преподавателят в Лесотехническия университет.

Заплахите за България
 Дайнов: Предател е всеки българин, който гледа по какъв начин му изсичат горите, само че не прави нищо Дайнов: Предател е всеки българин, който гледа по какъв начин му изсичат горите, само че не прави нищо
Всеки българин, който в продължение на години гледа, по какъв начин му изсичат горите/крадат водата, и който знае, че най-после ще остане без вода, н...

По думите на Момчил Панайотов пред " Дневник " сега в България към момента има доста вековни гори и гори във фаза на напреднала възраст, които нямат отбрана. Той добави, че част от вековните и остарели гори към този момент са изчезнали в Странджа, по границата с Гърция и в Стара планина.

По отношение на записаното понижаване на старите гори в Природен парк " Странджа ", Панайотов изясни, че до момента в който някои от тези разлики може да се дължат и на естествени нарушавания, то има и изсичания на по-големи площи, ясно забележими на сателитните фотоси. " Докато в Европа тези гори са огромна необичайност, в България към този момент имаме частична отбрана за тях и ще е тъпо да загубим това благосъстояние, " разяснява университетският учител.

Към момента от държавните гори след заповед на Министерството на земеделието, храните и горите от 2016 година са предпазени близо 10% от тези в " Натура 2000 ", за които е открито, че дават отговор на критериите за " гори във фаза на напреднала възраст ". От общо към 200 хиляди хектара остарели гори в България все още са предпазени 111 хиляди хектара са - държавни гори, попадащи в предпазени зони от " Натура 2000 ", които са изключени от дърводобив. В останалите 90 хиляди хектара има и скъпи остарели гори, които не попадат в зони от европейската мрежа " Натура 2000 ", както и гори, които са общинска, частна или религиозна благосъстоятелност. Така макар че имат характерностите на " гори във фаза на напреднала възраст ", тези 90 хиляди ха към момента нямат предпазен статут - виж тук

От проучванията на WWF-България през последните години стана известно, че към 9.5% и от общинските гори (или 50 хиляди ха) в страната са остарели или вековни гори. След старания на природозащитната организация 9 общини са защитили по своя благосклонност част от старите си гори, само че те към момента са на дребна повърхност - общо 1150 ха за деветте общини Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица.

За " Нели Дончева, която е основен специалист в горската стратегия на WWF, разяснява: " Тревожно е, че странджанските гори на България са едно от едвам четирите места, за които европейската карта демонстрира изгубване на вековни гори. Неслучайно с сътрудници предложихме мораториум на сечите в горите над 120 година, който се чака да бъде гласуван от 46-то Народно заседание За момента България към момента има лидерски позиции в Европа - 1/3 от територията е покрита с гори, а от 2016 година съвсем 10% от държавните гори са предпазена като част от режимите на зоните от " Натура 2000 ". Но горите отвън европейската мрежа нямат тази отбрана и виждаме, че даже и в границите на Природен парк " Странджа " този необичаен за континента запас изчезва. Важно е препоръчаният мораториум да бъде признат, с цел да се предотврати по-нататъшното изсичане на най-ценните и остарели гори в страната, които са и измежду най-редките в Европа. Това решение на Народното събрание ще бъде и стъпка в осъществяване на Стратегията за биоразнообразие на Европейския съюз, която изисква първичните и вековни гори в Европейски Съюз да бъдат разпознати, картографирани, следени и дейно опазвани като изключително скъп запас. Целите на тактиката са отбраната на природата да се усили, тъй че да обхване минимум 30 % от сухоземната територия на страните членки, от които 10% да бъдат сложени под строга отбрана.
 Всяка година в света се изсичат гори, равни на площта на Англия Всяка година в света се изсичат гори, равни на площта на Англия
Горска повърхност с размерите на Обединеното кралство се губи всяка година по целия свят, като по-голямата част от тях са тропически гори, и...

" Не е въпрос единствено на европейски политики ", прибавя Нели Дончева, " горите ни дават благоприятни условия за туризъм, чисти вода и въздух - в случай че оценим тези блага финансово, то изгодите от живата гора даже единствено за стопанската система са доста по-големи от цената на дървесината от отсечените дървета. А по-късно можем да обсъдим и по-дългосрочните изгоди за живота на планетата от това, че гората дава дом на доста организми, които се развъждат и хранят в нея и по този начин поддържат равновесието, и за възстановяване на виталната среда на хората, за намаляване на отрицателните резултати от климатичните промени. "

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР