Миналата седмица двамата видни анализатори, севернокорейските експерти, хвърлиха бомба -

...
Миналата седмица двамата видни анализатори, севернокорейските експерти, хвърлиха бомба -
Коментари Харесай

Наистина ли лидерът на Северна Корея обмисля война?

Миналата седмица двамата видни анализатори, севернокорейските специалисти, хвърлиха бомба - по този начин да се каже - като обявиха убеждението си, че водачът на страната парий се готви за война.

Ким Чен Ун се отхвърли от главната цел за помиряване и наново обединяване с Южна Корея, споделиха те. Вместо това той показва Севера и Юга като две самостоятелни страни във война между тях.

„ Ние имаме вяра, че сходно на дядо си през 1950 година, Ким Чен Ун е взел стратегическо решение да стартира война “, пишат Робърт Л. Карлин, някогашен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ и Зигфрид С. Хекер, нуклеарен академик, който е посетил Севера няколко пъти, в публикация в профилиран уебсайт 38 North.

Подобно изказване провокира паника във Вашингтон и Сеул и голям спор в кръговете на наблюдаващите на Северна Корея.

Повечето анализатори обаче не са съгласни с теорията за войната; BBC беседва със седем специалисти от Азия, Европа и Северна Америка - нито един от които не поддържа концепцията.

„ Да рискува целия си режим с евентуално пагубен спор не е марка за севернокорейците. Те потвърдиха, че са безмилостни макиавели “, споделя Кристофър Грийн, корейски наблюдаващ от Crisis Group, основан в Холандия.

Той и други означават, че Северът постоянно работи, с цел да притегли западните сили на масата за диалог; има и политически напън вкъщи. Но те са съгласни, че засиленото фукане на господин Ким не може да бъде подценено и режимът му е станал по-опасен. Въпреки че множеството настояват, че войната към момента може да е малко евентуална, някои се притесняват, че към момента може да има по-ограничена офанзива.

Какво е довело до това?
Близките наблюдаващи на севернокорейския Ким Чен Ун са привикнали с неговите нуклеарни закани, само че някои споделят, че последните известия от Пхенян са от друго естество.

Шест дни след декларацията му в навечерието на Нова година, че „ е приключен факт, че война може да избухне когато и да е на Корейския полуостров “, военните му взривиха артилерия през границата.

Северна Корея също по този начин съобщи, че от началото на януари тества нова ракета с твърдо гориво и своите подводни атакуващи дронове, за които се допуска, че могат да носят нуклеарно оръжие. Те са продължение на две години на съвсем ежемесечни изстрелвания на ракети и създаване на оръжия в очевидно нарушаване на глобите на Организация на обединените нации.

Обаче точно изказването му за официално занемаряване на задачата за обединяване предходната седмица сбърчи вежди. Обединяването с Юга постоянно е било основна - въпреки и все по-нереалистична - част от идеологията на Севера от основаването на страната.

„ Това е огромна работа. То фундаментално трансформира една от главните идеологически наставления на режима “, споделя Питър Уорд, старши откривател в университета Кукмин в Сеул.

Ким Чен Ун в този момент щеше да унищожи това завещание - безусловно. Наред със затварянето на дипломатическите канали и трансграничните радиопредавания, той разгласи, че ще унищожи Арката на обединяването, девететажен монумент в покрайнините на Пхенян.

Арката, изобразяваща две дами в обичайно корейско облекло, протегнати една към друга, е издигната през 2001 година, с цел да означи напъните на татко му и дядо му към задачата за обединяване. Ким Чен Ун сподели, че възнамерява да унищожи този знак на обединяването, с цел да покаже отвращението си от Юга

Сателитните фотоси, оповестени от Planet Labs във вторник, наподобява демонстрират, че арката може към този момент да е била унищожена, макар че няма публично удостоверение за това.

Ким Ир Сен беше този, който отиде на война през 1950 година, само че той беше и този, който сложи концепцията, че в един миг севернокорейците още веднъж ще се обединят с южните си родственици. Но неговият внук в този момент е избрал да дефинира южнокорейците като изцяло разнообразни хора - може би с цел да ги оправдае като военна цел.

Г-н Карлин и доктор Хекър, анализаторите, които предричаха война, изтълкуваха всичко това като признаци, че Ким Чен Ун се е спрял на фактически гонене на борба.

Но множеството анализатори не са съгласни. Сеонг-Хьон Лий от Фондацията на Джордж Х. У. Буш за връзките сред Съединени американски щати и Китай показва, че страната би трябвало да отвори още веднъж за задгранични туристи идващия месец и също по този начин е продала личните си снаряди на Русия за война - нещо, което не би могла да си разреши, в случай че то се приготвяше за бойните полета.

Крайното възпиращо средство обаче е, че в случай че Северът стартира офанзива, армиите на Съединени американски щати и Южна Корея са доста по-напреднали.

„ Една обща война може да убие доста хора на юг, само че това ще бъде краят на Ким Чен Ун и неговия режим “, споделя Уорд от университета Кукмин.

Вместо това той и други предизвестяват, че се основават условия за по-малки дейности.

„ Аз съм доста по-загрижен, като цяло, за лимитирана офанзива против Южна Корея… офанзива от този тип ще се прицели в южнокорейска територия или военни сили, само че ще бъде лимитирана по обсег “, споделя анализаторът Анкит Панда от Фондация Карнеги за интернационалния мир.

Това може даже да бъде под формата на обстрел или опит за окупация на оспорвани острови западно от Корейския полуостров.

През 2010 година Северът удари остров Йонпьонг, убивайки четирима южнокорейски бойци, което разгневи Юга.

„ Северна Корея може да чака да нанесе непропорционална ответна офанзива от Сеул “, споделя господин Панда, нещо, което може да провокира по-широка ескалация на борбите.

Други споделят, че страховете от война също би трябвало да се слагат в подтекста на оперативните модели на Ким. Режимът продължава да страда от стопански наказания и 2024 година е година на избори за неговите врагове - с президентския избор в Съединени американски щати и изборите в законодателния орган на Южна Корея.

„ Това съставлява добра опция за Ким Чен Ун да предизвика “, изяснява доктор Лий.

Настоящата администрация на Съединени американски щати при президента Джо Байдън – обвързана с Украйна и Газа – не обърна доста внимание на Северна Корея и Пхенян също нормално имаше максимален ангажимент с републиканските администрации.

Известно е, че Ким Чен Ун и Доналд Тръмп имаха " любовна връзка " през 2019 година, преди договарянията за денуклеаризация да се влошат - и севернокорейският водач може да чака някогашният президент на Съединени американски щати да се върне в Белия дом, където може да отслаби съюза с Южна Корея и да бъде отворен за разговор още веднъж.

По-близкото другарство на Северна Корея с Русия и продължаващата икономическа поддръжка от Китай през миналата година може също да са засилили нейната смелост, допускат анализатори. Той получи техническа помощ от Русия за реализиране на дълготрайна цел за изстрелване на своите шпионски спътници и двете страни имаха няколко високопоставени срещи, в това число среща на водачите предходната година.

Ким пътува до водещото галактическо оборудване на Русия предишния ноември, след което режимът му съумя да изстреля техния спътник

„ Голяма част от това, което виждаме, е резултат от по-широкото доверие на Северна Корея в личните й качества и нейната геополитическа позиция, поради съветската и в по-малка степен китайска поддръжка “, споделя господин Панда.

Вътрешни цели

А други споделят, че държанието на Ким Чен Ун е ориентирано към стабилизиране на личния му режим.

„ Това наподобява е идеологическа промяна за оцеляване на режима “, твърди професор Лейф-Ерик Ийсли от университета Ewha в Сеул. „ Севернокорейците осъзнават от ден на ден пропуските на своята комунистическа страна спрямо Юга. “

Той допуска, че политика, фокусирана върху дефинирането на врага, има за цел да оправдае разноските на господин Ким за ракети в сложен миг. Има известия за недояждане в цялата страна.

Представянето на Юга като зложелател също улеснява разрешаването на „ когнитивния дисонанс в сърцето “ на възгледа на Севера за Южна Корея, показва господин Уорд.

„ Преди това беше незаличимо зла страна, която трябваше да бъде обект на обединяване с безнадеждно покваряваща просвета, която не трябваше да бъде погълната при никакви условия, само че с хора, които би трябвало да бъдат освободени от тяхното зло държавно управление “, споделя господин Уорд.

„ Сега страната и нейната просвета могат просто да бъдат жигосани като зли и това оправдава продължаващите репресии против южнокорейската просвета. “

Миналата седмица BBC разгласява редки фрагменти, показващи двама севернокорейски младежи, наказани на 12 години тежък труд за гледане на K-драми.

„ Той в действителност не желае война – голям хазарт, при който няма какво да завоюва и всичко да загуби “, споделя Сокел Парк от Liberty в Северна Корея, неправителствена организация, помагаща на севернокорейските бежанци. Заплахите му вместо това са ориентирани към циментиране на новата му политика на Север и Юг, предопределена в последна сметка да укрепи властта му вкъщи, споделя той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР