Миналата седмица беше обявена общонационална стачка във Франция и многохилядни

...
Миналата седмица беше обявена общонационална стачка във Франция и многохилядни
Коментари Харесай

„Стига се до бой“: Как Франция се готви да преживее студената зима

Миналата седмица беше оповестена общонационална стачка във Франция и многохилядни митинги минаха през цялата страна: хората, недоволни от политиката на държавното управление, излязоха на улиците с искане за по-високи заплати и компенсации и ограничение на нарастването на цените в енергийната рецесия. Властите приканват за взаимност и отговорност, за понижаване на потреблението на сила и икономисване още повече. Как французите се приготвят за сложната зима?

Газохранилищата са цялостни

Франция е една от първите в Европа, която регистрира съвсем 100% запълване на подземните газови складове - до 130 тераватчаса, което подхожда на приблизително една трета от потреблението от ноември до април.

Преди това съветското гориво представляваше към 17%. След преустановяване на доставките Франция усили вноса от Норвегия и Съединени американски щати. Като цяло, съгласно специалистите, основаният запас ще даде опция да се преживее относително умерено зимата. Въпреки това съседи, които нямат такива ресурси, могат да помолят да се показа.

Експертите предизвестяват: при положение на дълготрайно студено време разходът на гориво ще се усили. Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че към половината френски нуклеарни реактори са спрени за поддръжка и ремонт, а многочислените стачки забавят рестартирането им. Френският оператор на електроенергийната мрежа се притеснява от спирания.

Властите си сложиха за цел да понижат потреблението на електрическа енергия с 10 %. За тази цел създадоха и тържествено показаха тактика за „ енергийна умереност “: редуциране на отоплителния сезон с месец (ако времето позволява), изключване на светлина в институциите, минимизиране на осветлението на архитектурните монументи и офисите, поощряване на отдалечена работа.

Енергийна умереност

В търсене на хрумвания чиновниците се обърнаха към енергийната рецесия от 70-те години на предишния век, когато къщите и офисите във Франция се нагряваха до най-много 19 градуса. Те молят да създадат същото в този момент. " Неразумно е да покачваме температурата до 23-24 градуса единствено тъй като ни е по-удобно. Слагаме пуловери и това е ", изясни държавният представител Оливие Веран.

Един от първите, които отидоха на работа с поло под сакото, беше министърът на стопанската система и финансите Бруно Льо Мер. " Ще го нося вместо вратовръзка. Мисля, че е добре, тъй като ще пести сила, ще покаже трезвеност ", сподели той. По-късно президентът Еманюел Макрон също излезе пред репортерите с пуловер.

Във фитнес залите е целесъобразно температурата да се намали с два градуса по отношение на нормата, водата в басейните - с един.

Това важи и за елементарните семейства. Разбира се, полицията с термометър няма да върви из жилищата, само че управляващите се надяват на съвестта на французите.

Запасяване се с дърва за огрев

И сметките и порастват. И по този начин, жителите на един от кооперациите в Ница плащаха 90 хиляди евро за електрическо отопление на жилищна постройка, а в този момент им желаят 680 хиляди. Това докара до скандал, те отхвърлиха да подпишат контракта и взеха решение да не пускат парно най-малко до януари: ще се спасят с нагреватели, топли облекла, одеяла.

Засега оказва помощ " тарифният щит ", за който управляващите харчат милиарди евро. Според премиера Елизабет Борн това ще ограничи повишаването на електрическата енергия и газа в границите на 15% - в противоположен случай цените щяха да скочат три пъти. „ Щитът “ обаче не покрива всички.

Отоплителният сезон е от 15 октомври до 15 април. Около една трета от французите живеят в кооперации, а решението за стартиране и прекъсване на парното се взема от асоциацията на притежателите.

" В началото на октомври имахме същинска неразбория на срещата, съвсем до пердах! Въпреки че нормално всички са извънредно учтиви, спокойни. Но по-късно стартира: за пенсионерите е студено, за други, в противен случай, е прекомерно рано да включат отоплението, споделят те, скоро ще стане по-топло. Някой предлага да спят в чорапи, те са помолени да не си пъхат носа в работата на другите хора. В последна сметка взеха решение да изчакат - и не изгубиха, в този момент в Париж е 20 градуса “, споделя гражданин на парижките покрайнини.

Сега камина в апартамент или селска къща не е просто мебел. Бурното търсене обаче докара до внезапно повишаване на дървата за огрев. Така преди година кубик струваше от порядъка на 50-75 евро, според от района. Днес цената е скочила съвсем двойно.

Дървесните пелети за печки са още по-скъпи. Освен това има дефицит на пазара: покупките на едро се бавят и доставчиците се притесняват, че няма да има задоволително дърва за огрев до края на зимата. Еколозите предизвестяват: допустимо е неконтролирано обезлесяване.

Между другото, подготовката на камина или печка за зимата също не е толкоз лесна: заявките за коминочистачни услуги се възнамеряват няколко седмици авансово.

Свикнете да пестите

На фона на рецесията цените на стоките от първа нужда порастват. Според маркетинговата компания ИРИ продуктите в супермаркетите са поскъпнали приблизително с 9,1% за годината, като най-популярните артикули са поскъпнали с 14,9%.

Производителите на хлебни произведения се оплакват, че високите цени на зърното и силата вършат бизнеса недоходоносен. Кроасан, който струваше приблизително 90 евроцента, е на път да счупи летвата от евро. Франзелата към този момент мина тази граница. Според прогнозите ще стигне до евро и половина, а някъде даже до две евро.

Още от статистиката: телешката пържола в магазините е поскъпнал с 26% през годината.

Хората се учат да пестят. „ Търсенето на месо е спаднало с 8,5%, риба - 15%, птиче месо - 10, млечни артикули - 11. Въпреки обстоятелството, че французите излизат от коронавирусните рестриктивните мерки, те имат намерение да честват Коледа в стеснен фамилен кръг. Мисля, че ударът ще последва през януари-февруари, когато ще би трябвало да се примирим с възходящите цени заради енергийната рецесия “, разяснява Мишел-Едуар Льоклер, един от водачите на огромната комерсиална верига „ Леклерк “.

Особено наранени са фамилиите с ниски приходи. Те живеят най-вече в дребни жилища, където цената на квадратен метър постоянно е по-висока. Проучване на банката „ Банк Постал “ демонстрира, че финансово затруднените жители купуват евтини коли, които обаче харчат 17% повече гориво. И харчат 28% повече, да вземем за пример, за пране - тъй като употребяват употребявано и на ниска цена енергоемко съоръжение. Или въобще го нямат, тъй че би трябвало да вървят на перални. Като цяло спомагателните разноски доближават 1500 евро годишно. Някъде това се компенсира със обществени помощи, само че не на всички места.

" Смешно ми е да чувам политиците, които ни приканват да бъдем търпеливи и да пестим. Затягахме коланите си толкоз дълго. Къде да спестяваме? Няма накъде другаде! " Вече сме на минимума - само че не задоволително, за получаваме компенсации. А в този момент отново би трябвало да поносим студа в къщата! Цените на горивата, превоза - всичко пораства, с изключение на заплатите “, се възмущава участник в неделното шествие против високите разноски за живот.

Ръководителят на столичния район Ил дьо Франс, Валери Пекре, сподели, че от януари месечна карта за публичен превоз в Париж и предградията, може да нарастне от 75 на 100 евро.

Според нея градският превоз е недоходоносен, в бюджета се е образувала дупка от 950 млн. евро - и тя ще би трябвало да се запуши, в това число и за сметка на пасажерите. Трафикът беше доста понижен по време на блокирането и към момента не е нормализиран, доста направления са мощно натоварени по време на пиковите часове.

Енергийната рецесия визира освен всички аспекти на живота, само че и гибелта. Според погребалната компания МПФ цената на кремацията през идната година ще се усили с една трета - от 675 на 911 евро. Включително поради цените на газа.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР