Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ

...
Миналата година светът е загубил девствени тропически гори, чиято площ
Коментари Харесай

Само за година сме загубили дъждовни гори с размерите на Швейцария

Миналата година светът е изгубил девствени тропически гори, чиято повърхност се равнява на тази на Швейцария, оповестява Българска телеграфна агенция, базирайки се на ново проучване. 

Около 4,1 милиона хектара първоначални тропически гори са изчезнали, частично унищожени от пожари, но главно поради обезлесяването вследствие на човешката активност. Изчисленията, направени от Световния институт за запаси (WRI) във Вашингтон, демонстрират, че всяка минута изчезва горска повърхност с размерите на 11 футболни стадиони.

Тропиците са изгубили 10% повече първоначални тропически гори през 2022 година, в сравнение с през 2021 година, отбелязва Световният институт за запаси, описвайки темпото на заличаване като " безмилостно ".

Първичната гора - естествената гора, значително недокосната от индивида, е от жизненоважно значение за опазването на биологичното многообразие и складирането на въглероден диоксид. В отчета се показва, че изключително мощно наранени не престават да бъдат тропическите гори в Бразилия и Демократична република Конго. 

" На път сме да загубим един от най-ефективните си принадлежности за битка с изменението на климата, запазване на биоразнообразието и подкрепяне на здравето и прехраната на милиони хора ", сподели шефът на Глоубъл Форест Уоч (Global Forest Watch).

Обезлесяването се е ускорило най-драматично в Гана и Ангола в Африка и в Боливия в Южна Америка. За разлика от тях някои страни, измежду които Индонезия и Малайзия, през 2022 година са съумели да задържат загубата на горите си на относително ниско равнище.

Авторите на проучването пресмятат, че унищожената през 2022 година зона е отделила 2,7 гигатона въглероден диоксид. Това се равнява почти на годишните излъчвания от изкопаеми горива в Индия - най-населената страна в света. В резултат на това унищожаването на горите продължава непреклонно, макар уговорките, поети от водещите международни водачи на срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу през 2021 г. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР