Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и

...
Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и
Коментари Харесай

Русия и Китай ще помогнат за независима Република Сръбска

Милорад Додик, сръбският член на тристранното управление на Босна и Херцеговина,, че няма да се откаже от сепаратистките проекти за Република Сръбска даже под опасността от западни наказания и чака Русия и Китай да му оказват помощ, в случай че бъдат въведени, предава БГНЕС.

В изявлението Додик споделя, че няма да се уплаши от митингите на Лондон, Вашингтон, Берлин и Брюксел. Той съобщи, че не е апатичен към изказванията, че най-влиятелните европейски страни и Съединени американски щати могат да наложат наказания, в случай че продължи с проектите, ориентирани към обособяване на Република Сръбска от конституционния ред на БиХ, само че че няма да се откаже, тъй като ``не е определен, с цел да бъде страхливец``.

62-годишният Додик, основна фигура в босненската политика в продължение на 30 години, настоява, че проектите му не водят безусловно до края на Босна и Херцеговина. Санкциите и намаляването на финансирането от Европейски Съюз единствено ще го принудят да одобри предложенията за вложения от Китай, сподели Додик, както и че чака да се види с съветския водач Владимир Путин " напълно скоро ". " И даже си мисля, че това ми харесва ", сподели Додик. " Когато отивам при Путин, няма никакви претенции. Той просто споделя: " С какво мога да оказа помощ? ". Каквото и да съм обсъждал с него, в никакъв случай не ме е подвеждал. Не знам на какво друго да се основава доверието, в случай че не на това. Китайският водач Си Цзинпин също споделя: " Ако има нещо, с което мога да оказа помощ, аз съм отсреща ".

През последните седмици Додик беше необятно осъждан поради от институциите на държавно равнище, като данъчната администрация, правосъдната система, разследващата организация и даже националната войска, с цел да сътвори сръбска мощ. Предложението е разказано в отчет до Организация на обединените нации като еднакво на " обособяване " и съставлява рисков риск за Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година, което постави завършек на гражданската война, лишила живота на към 100 000 души след разпадането на Югославия. С това спокойно съглашение беше основана страната Босна и Херцеговина, формирана от две единици: Федерация Босна и Херцеговина, формирана най-вече от бошняци мюсюлмани и хървати, и сръбската Република Сръбска. Тричленното председателство на Босна се заема от представители на тези три съществени етнически групи.

От 2017 година на Додик е неразрешено да пътува до Съединени американски щати или да има достъп до активи под тяхна пълномощия, откакто се опълчи на конституционния съд на Босна, като провежда референдум за честване на Деня на Република Сръбска, отбелязващ датата през 1992 година, когато босненските сърби афишират лична страна в Босна.

Неотдавна той сподели на Габриел Ескобар, заместник-помощник секретар на Съединени американски щати, че " не му пука " за опасността от по-нататъшни дейности. Предложенията от страна на Германия за финансови наказания също няма да го възпрат, сподели Додик. Плановете за връщане на властта ще бъдат включени в дневния ред на съвещанието на Народното събрание на Република Сръбска на 10 декември, като Додик ще подчертае решимостта си да ги реализира след нов шестмесечен интервал на договаряния. Додик чака ръководещото болшинство, което той управлява, да вземе решения, обявяващи за невалидни всички предходни решения на висши интернационалните чиновници и забележителен брой закони, признати от Народното събрание на БиХ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР