Milley оспорва твърдението, че е препоръчал Тръмп да атакува Иран

...
Можете да гледате пълното интервю с генерал Марк Мили в
Коментари Харесай

Можете да гледате пълното интервю с генерал Марк Мили в „Fareed Zakaria GPS“ в неделя в 10 ч. ET.

Началникът на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили каза пред Фарид Закария от CNN в интервю в сряда, че никога не е препоръчвал американска военна атака срещу Иран по време на администрацията на Тръмп, отхвърляйки твърденията, направени от бившия президент Доналд Тръмп и неговия началник на Белия дом персонал Марк Медоус.

„Мога да ви уверя, че нито веднъж не съм препоръчвал да атакуваме Иран“, каза Мили.

Мили, генерал от армията, който се пенсионира в края на месеца като висш военен офицер на нацията, беше председател на Обединените началници на Тръмп през последните 16 месеца от времето му на поста. Той имаше огромна роля в някои от най-значимите събития от президентството на Тръмп, включително реакцията на протестите на Black Lives Matter през 2020 г. и действията, които предприе след 6 януари 2001 г., когато се опасяваше, че Тръмп може да стане „измамник“.

Мили също стана важна фигура в обвинителния акт на специалния прокурор Джак Смит срещу Тръмп за предполагаемото му злоупотреба с секретни документи, когато Тръмп твърди, че има план за нападение срещу Иран, създаден от Мили.

Тръмп беше заловен на аудиозапис да говори за плана с биографи на Медоус през юли 2021 г. в курорта си в Бедминстър, Ню Джърси, като призна, че не е разсекретил документа.

„Като президент можех да разсекретя, но сега не мога“, казва Тръмп за документа, според преписа на записа, който първо беше съобщен от CNN.

Мили каза на Закария, че не знае конкретния документ, за който се позовава Тръмп. CNN по-рано съобщи, че не е автор на Мили.

„Не знам документа, за който говорят. Никога не съм виждал - никой не ми е представил това, за което говорят. Така че наистина все още не мога да го коментирам“, каза Мили. „Но мога да ви уверя, че, знаете, военна атака срещу Иран е много, много сериозно начинание. Ние имаме възможности. Имаме планове – това не е особено необичайно – да коментираме това. Но няма да отивам по-нататък и да обсъждам каквито и да било подробности.“

В заместващ обвинителен акт, повдигнат срещу Тръмп през юли, екипът на специалния прокурор твърди, че Тръмп умишлено е запазил строго секретен документ, който е „презентация относно военна дейност в чужда държава“, за която CNN съобщи, че е Иран.

На срещата с биографите на Медоус през юли 2021 г. Тръмп се оплакваше от Мили малко след като The New Yorker публикува история, в която се описва как Мили инструктира Обединените началници да гарантират, че Тръмп не издава незаконни заповеди в последните дни от неговото президентство.

В книгата си „Шефът на началника“ Медоус споменава срещата и документа за Иран, като твърди, че Мили е призовал Тръмп да атакува Иран повече от веднъж по време на президентството на Тръмп, но че Тръмп няма да го направи.

„Президентът си спомня доклад от четири страници, напечатан лично от Марк Мили“, пише Медоус. „Той съдържаше собствения план на генерала да атакува Иран, разполагайки огромен брой войски, нещо, което той призова президента Тръмп да направи повече от веднъж по време на неговото президентство. Президентът Тръмп отхвърляше тези искания всеки път.

Мили каза на Закария, че не знае какво е написал Медоус, но повтори, че никога не е препоръчвал атака срещу Иран.

„Мога да ви кажа със сигурност, че този председател никога не е препоръчвал масова атака срещу Иран“, каза Мили. „И за да направим това, мисля, че ще изисква значителна степен на риск, който можем или може да не искаме да поемем предвид обстоятелствата, но тази част от него не се е случила. И не съм сигурен, че не знам точните цитати, казани от г-н Медоус, но мога да ви уверя, че знам какво съм направил и не е за да препоръчам атака срещу Иран.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР