Милица Мирчева и Иво Балабанов ще представят България на първото

...
Милица Мирчева и Иво Балабанов ще представят България на първото
Коментари Харесай

Двама българи стартират на световното първенство по шосейни бягания

Милица Мирчева и Иво Балабанов ще показват България на първото по рода си международно състезание по шосейни бягания в Рига. Шампионатът наследява шампионата на планетата по полумаратон, като в него се включват още две дисциплини - 5 км и 1 миля. Именно на 5 км ще започват и двамата ни представители.

И за двамата това ще е дебют в тази дисциплинираност на шосе, която занапред проправя своя път в фамилията на международната атлетика, а бягането на двамата ще може да наблюдавате в директно предаване по Българска национална телевизия 2.
Милица Мирчева, която през предходната година се класира 15-та в маратона на международното състезание, се завръща към дисциплината, с която се утвърди измежду най-хубавите спортисти у нас. Атлетката от Добрич е рекордьорка в тази дисциплинираност, само че в зала с 15:43,30 мин. ще се стреми да усъвършенства достижението си, откакто тази година с подготовка, ориентирана към маратона, остана единствено на 4 сек. от това достижение. Възпитаничката на Йоло Николов е национална рекордьорка и на 10 000 м, полумаратон и маратон.
Иво Балабанов ще дебютира на международен шампионат при мъжете. Бегачът от Благоевград, който също тренира при Йоло Николов през тази година слезе под границата от 14 минути на 5000 м на писта, като усъвършенства персоналното си достижение с 13:53,14 мин. Ново слизане под 14 мин. ще бъде триумф за надареният лекоатлет. Спецификата на бягането на шосе прави конкуренцията извънредно забавна и непредсказуема. Докато на писта състезателите на 5 километра /както и тези на 1 миля/ бягат в серии от 12 до 20 състезатели, то тук всички сред 30 и 50 спортисти започват дружно и намирането на място в общата група, съчетано с високата скорост в бягането на тези къси шосейни дистанции предвещава надпреварата да бъде доста вълнуващо.

Присъствието на доста международни звезди в тези нови за атлетиката дисциплини покачва упованията за международни върхове.

След като през сезона поправя върховите достижения на 1500 м, 1 миля и 5000 м на писта /последният, лишен и към този момент от Гудаф Цегай от Етиопия/, логически е въпросът ще има ли сили кенийката Фейт Кипиегон да сложи нов стандарт на планетата и на 1 миля на шосе? Постигналата дубъл на 1500 и 5000 м на международното състезание Кипиегон пробяга дистанцията от 1609 м на писта за 4:07,64 мин., до момента в който формалния връх на тази дисциплинираност на шосе е 4:27,97 мин на американката Ники Хилц. Конкуренция на кенийката ще бъде етиопката Дирибе Велтеджи, която на международния шампионат в Будапеща приключи на позиция зад Кипиегон на 1500 м и завоюва среброто. При мъжете в тази дисциплинираност международният рекордьор на миля за юноши Рейнълд Кипкорир от Кения ще се цори за златото с етиопецът Тадесе Леми и притежателят на върха на шосе Сам Пракъл /САЩ/.

На 5 км, дисциплината, в която ще забележим и двамата българи Милица Мирчева и Иво Балабанов, се чака конфликт за златото при мъжете сред двукратния международен първенец в зала Йомиф Кеджелча от Етиопия, сънародника му Хагос Гебриует - медалист от шампионати на планетата и Олимпийски игри и кениецът Николас Кипкорир, който ще се бори за първо отличие от огромен шампионат. При дамите международната рекордьорка Еджегайеху Тайе от Етиопия ще влезе в шампионска борба със златната медалистка на планетата на крос Беатрис Чебет от Кения и олимпийската шампионка на 3000 м с трудности Перута Чемутай от Уганда.

В полумаратона кенийката Перес Джепчирчир ще се опита да стане четвъртата жена с 3 трофеи на 21 км. В предишното издание на шампионата в Гдиня през 2020 година Джепчирчир, която е и олимпийска шампионка на маратон, сложи и международен връх в бягането на 21 км единствено в женска конкуренция и феновете на дългите дистанции се надяват, че тя ще има достатъчната конкуренция да го стори още веднъж. При мъжете наличието на втория и петия от международния шампионат в бягането на 10 000 м Даниел Ебенио и Бънард Кибет като че ли прави кенийците любимци за купата, само че надали младия етиопски тим счита толкоз елементарно да се откаже от златото.

Българската национална телевизия ще ви направи директни очевидци на следващото международно атлетическо шоу. Шампионатът на планетата по шосейни бягания в Рига ще бъде излъчен в неделния ден по Българска национална телевизия 2 от 11:45 ч. до 15:20 ч. Състезанието ще разяснява Евгени Николов.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР