Милиони украински бежанци, които потърсиха спасение от войната в Европа,

...
Милиони украински бежанци, които потърсиха спасение от войната в Европа,
Коментари Харесай

Никой не иска да купува украинска валута. ЕС спешно търси решения

Милиони украински бежанци, които потърсиха избавление от войната в Европа, се сблъскаха със сериозен финансов проблем. Масово, на територията на Европейски Съюз те нямат опция да обменят украинска валута в евро. Според известия в медиите ЕС  e обърнал внимание на този проблем при започване на март, само че към момента няма прогрес в неговото решение. Европейската централна банка предложи разновидности за излаз от обстановката, само че главният въпрос е кой тъкмо ще покрие гаранцията за опасности.

Почти 4 милиона украинци, избягали от страната след 24 февруари, когато стартира съветската военна спецоперация, се сблъскаха с проблеми с обмяната на пари: множеството банки не желаят да купуват валутата на страна, в която се водят военни дейности.

Според Politico въпросът по какъв начин да се конвертира украинската гривна в евро или други валути на Европейски Съюз се разисква от водачите на Европейски Съюз от началото на март.

ЕЦБ се пробва да откри съществено решение и към този момент изрази подготвеност да провежда скица за продан на гривна за евро, при изискване че Европейски Съюз даде гаранция, покриваща рисковете за банката, излиза наяве от документ на ЕЦБ, на който се базира изданието.

Към момента ЕЦБ е показала два разновидността за справяне със сегашната обстановка. Първият, който е по-предпочитан за централната банка, допуска европейските страни да ѝ дадат мандат да работи с централните банки на страните от Европейски Съюз по конвертирането на гривната. При този вид Европейски Съюз би трябвало да даде на ЕЦБ и на централните банки на страните от съюза ресурсите за осъществяване на мандата. На процедура това значи, че ЕС ще би трябвало да даде поръчителство за обмяна на валутата за покриване на възможни загуби.

Подобна скица може да бъде разширена и до страни, които не са част от еврозоната, само че одобряват доста украински бежанци. По-специално става дума за Полша, която одобри повече от 2,3 милиона украинци, Румъния, където дойдоха над 600 хиляди души, и Унгария, която одобри съвсем 360 хиляди украинци (по данни на ООН).

Вторият вид е Националната банка на Украйна да даде мандат на ЕЦБ да работи като неин сътрудник.

Тази скица би разрешила да се заобиколи възбраната за парично финансиране, доколкото не изключва въможността за  такъв вид съглашение сред Националната банка на Украйна и ЕЦБ. Тази алтернатива също по този начин изисква Европейски Съюз да работи като поръчител посредством своя бюджет за покриване на риска, в случай че украинската централна банка не е в положение да съблюдава съглашението заради военните дейности на украинска земя.

Този вид планува в съглашението да се заложи курс за обмяна на гривна към евро, оптималната сума и дълготрайност на деяние на схемата.

Основният препъни-камък тук е кой би трябвало да даде въпросното поръчителство на ЕЦБ, оценено все още на 300-400 млн. евро, написа Politico, базирайки се на чиновник, осведомен с разискването на въпроса.

Изданието отбелязва, че при тази обстановка Европейската комисия може да работи като поръчител посредством бюджета на Европейски Съюз – тази алтернатива се поддържа както от ЕЦБ, по този начин и от страните от Европейски Съюз. Както изяснява и Ройтерс, базирайки се на представител на Европейски Съюз, страните членки широко поддържат общоевропейска гаранция, защото това би означавало, че рисковете от тази скица ще бъдат разпределени по-равномерно сред тях.

В същото време самата Европейска комисия се съпротивлява, като изяснява, че бюджетът на Европейски Съюз към този момент е претрупан, настояват източници на Politico в Европейска комисия, централната банка и интервюирание от изданието дипломати.

Алтернативата е страните от Европейски Съюз да дават поръчителство от личните си бюджети, само че тогава процесът ще се проточи със седмици или даже месеци, защото бюджетните гаранции изискват утвърждението на парламентите на доста страни от Европейски Съюз.

„ Честно казано, ще бъде по-лесно да се употребява европейският бюджет, тъй като е много мъчно да се координират националните бюджети “, споделя върховен посланик от Европейски Съюз. В същото време той признава, че няма да е елементарно да се употребява европейският бюджет в този случай, защото и в този момент той към този момент е обект на „ огромно търсене “.

До огромна степен това търсене, което Европейската комисия към този момент усеща, е обвързвано и с украинските бежанци. Германските и полските вътрешни министри Нанси Фезер и Мариуш Камински на 25 март приканиха Европейска комисия да преразгледа разпределението на бежанците по страни, както и да даде спомагателна финансова помощ. В писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, ръководителите на департаменти на Германия и Полша предложиха да се вкара еднократно заплащане от 1000 евро от фондовете на Европейски Съюз за всяко лице, признато в дадена страна и да се стартира работа по разпределянето на бежанците в други страни - предложение, което Европейска комисия отхвърля към този момент. " Не работим за никакви квоти или разновидности за разпределение на бежанци ", съобщи преди два дни в изявление за N-TV еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. 

В допълнение към това и препоръчаните от ЕЦБ разновидности за решение на казуса с конвертирането на гривна в евро, съгласно Ройтерс, държавните управления на Европейски Съюз сега обмислят предложение, предвиждащо всеки украински емигрант да може да обменя до 10 000 гривни (311 евро) за валутата на Европейски Съюз в границите на три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР