Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента

...
Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента
Коментари Харесай

Каква е реалната история на песента Smoke On The Water на Deep Purple

Милиони са хората по света, които могат да разпознаят песента " Smoke on the Water " по първите ноти - китарния риф, който Ричи Блекмор свири на своя Fender Stratocaster. Според списание New Musical Express това е и един от най-великите китарни рифове на всички времена.

Барабанистът на Deep Purple Иън Пейс твърди, че триумфът му се дължи на невероятното комбиниране сред елементарност и наслаждение да бъде изсвирен. От своя страна Блекмор споделя, че в рифа си е интерпретирал Симфония №5 на Лудвиг ван Бетовен. И в случай че музиката на парчето в действителност е страхотна, то каква е тайната на текста на песетна.

Всъщност, в класиката на Deep Purple " Smoke on the Water " се пее за действителни събития, макар че историята постоянно се възприема като чисто митична от незапознатите.

Песента е въодушевена от същински пожар, който се случва на 4 декември 1971 година в залата Montreux в Монтрьо, Швейцария. По това време Deep Purple са в региона, с цел да записват албум.

Тогава на концерт на Франк Запа и Mothers of Invention избухва пожар поради изстреляна към тавана от човек в публиката факелна ракета. Залата бързо е обхваната от пламъци и целият комплекс е погубен, написа Loudwire.

И репликата " Smoke on the water / A fire in the sky " е директна отпратка към инцидента. Така песента  " Smoke on the water " се превръща в една от най-емблематичните за Deep Purple, която продължава да е измежду обичаните на почитателите и до през днешния ден. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР