Милиони жители на Флорида избягаха на по-високи места в сряда,

...
Милиони жители на Флорида избягаха на по-високи места в сряда,
Коментари Харесай

Евакуират Флорида заради урагана Идалия

Милиони поданици на Флорида избягаха на по-високи места в сряда , до момента в който Идалия се ускори до " извънредно рисков " вихър от категория 4 и заплашваше да удари непосредствено региона на Биг Бенд в щата.

Докато ураганът черпеше сили от топлите, открити води на Мексиканския залив, минимум 28 от 67-те окръга на Флорида бяха под наложителна заповед за евакуация, а жителите на крайбрежието на Персийския залив се приготвиха да се изправят пред свирепи ветрове, пороен дъжд и надигаща се морска вода от бурята.

" Ако не сте се евакуирали, би трябвало да го извършите незабавно " , сподели шефът на ръководството за изключителни обстановки във Флорида Кевин Гътри по време на брифинг във вторник. " Трябва да зарежете това, което вършиме.. опаковайте нещата си и отидете на безвредно място. "

Идалия доближи " извънредно рискова активност от категория 4 " по петстепенната канара напразно на Сафир-Симпсън по пътя си към сушата във Флорида в сряда сутринта, заяви Националният център за ураганите (NHC) в Маями.

Към 5 сутринта EDT (09:00 GMT) Идалия имаше оптимални непрекъснати ветрове от 130  215 км/ч , до момента в който се движеше към брега на 95 км западно от Сидър Кий, Флорида. Всяка стихия, достигаща категория 3 или по-висока, се смята за огромен вихър.

Повечето от 21 милиона поданици на Флорида и доста в прилежащите щати Джорджия и Южна Каролина бяха под предизвестия за урагани и други предизвестия, свързани с стихии. И в трите е оповестено изключително състояние.

Крайбрежието на Персийския залив на Флорида, югоизточна Джорджия и източните елементи на Северна и Южна Каролина може да се сблъскат с 10 до 20 см дъжд до четвъртък, като в изолирани региони ще има дъжд до 30 см, центърът на урагана предизвестен.

Официални лица споделиха, че най-опасната характерност на бурята ще бъде мощен прилив напразно, който се чака да наводни бариерни острови и други ниско ситуирани региони по крайбрежието.

NHC сподели, че центърът на Идалия най-вероятно ще пресече бреговата линия на Флорида някъде в региона на Биг Бенд, където северното крайбрежие на Персийския залив се извива в западната част на полуостров Флорида, жестоко лимитирано от вътрешните градове Гейнсвил и Талахаси, столицата на щата.

Районът на Петербург на юг, Биг Бенд, включва блатисто крайбрежие, осеяно със сладководни извори и реки, и група от дребни крайбрежни острови, образуващи Сидър Кий, историческо рибарско населено място, разрушено през 1896 година от ураганна стихия.

Във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че той и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис , който се бори за републиканската номинация, са били " в непрекъснат контакт " по отношение на подготовката за стихия.

Байдън трябваше да приказва за напъните на държавното управление за реагиране на урагана по-късно в сряда.

Идалия прерасна от тропическа стихия в вихър рано във вторник, ден откакто мина на запад от Куба, където разруши домове, прекъсна електрозахранването, наводни села и провокира всеобщи евакуации.

Това беше четвъртият огромен вихър, който удари Флорида през последните седем години, след Ирма през 2017 година, Майкъл през 2018 година и Иън, който доближи своя връх в категория 5 през предишния септември.

Повече от 40 учебни региона във Флорида анулираха занятия, сподели ДеСантис, а интернационалното летище Тампа спря търговски интервенции във вторник.
 По западното крайбрежие на Съединени американски щати и в Мексико чакат урагана
По западното крайбрежие на Съединени американски щати и в Мексико чакат урагана " Хилари "

Това е първата тропическа стихия, която ще засегне Южна Калифорния от 84 години насам
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР