Милиони хора започват деня си с чаша кафе. По правило

...
Милиони хора започват деня си с чаша кафе. По правило
Коментари Харесай

Вредно ли е разтворимото кафе

Милиони хора стартират деня си с чаша кафе. По предписание никой няма задоволително време за подготвяне на напитката, по тази причина разтворимото кафе е толкоз известно. Но дали има щета от разтворимото кафе за човешкото здраве?

От какво се прави разтворимото кафе?

Масовото произвеждане на разтворимо кафе започва през 1938 година от Nestle. И в продължение на 80 години се водят диспути за изгодите и вредите от него.

Суровините са кафените зърна, към тях се прибавят млякото на прахуляк, ароматизатори, захар.

Днес има три типа.

На прахуляк - най-евтиното. Ситно смлените кафени зърна се слагат във вакуум, където през тях минават капки течност. Частиците от зърна мигновено изсъхват и се трансформират в прахуляк.

Гранулираното разтворимо кафе е малко по-скъпо, макар че гранулите се образуват тъкмо от прахуляк: той се навлажнява още веднъж с пара, зърната се слепват в гранули.

И различен тип е замразеното изсъхнало кафе. Кафените зърна се смилат на прахуляк и се замразяват с вода. Тогава специфичен уред извлича течността от тях, образувайки сухи кафени плочки. Те се смилат още веднъж, трансформирайки се в по-големи зърна спрямо прахта.

Ароматите не се прибавят към този тип кафе, тъй като технологията на подготвяне разрешава да се запазят същинският усет и мирис.

За тялото няма разлика от типовете разтворимо кафе: замразеното сушене въздейства върху здравето, сходно на кафето на прахуляк или гранулираното.

Хубавото кафе потребно ли е за тялото?

Ползите за тялото от разтворимата напитка са малко. Специалистите означават, че кафето има диуретичен резултат и оказва помощ да се отстрани непотребната вода от тялото и да се облекчи подуването.

Друг плюс на напитката е ниската цена, бързината на подготвяне и бързата опция за жизненост.

Кафето нездравословно ли е?

Разтворимото кафе предизвиква психическа взаимозависимост по-бързо от елементарното. Сладкишите, алкохолът и цигарите притеглят хората по-малко от кафето, споделя Юлия Шевцова, психиатър-нарколог в Московския научно-практически център по наркология.

Редовната консумация на тази напитка се е трансформирала в навика. Според статистиката множеството хора пият най-малко три чаши кафе дневно.

Освен това съгласно експертите въпросът " нездравословно ли е да се пие доста разтворимо кафе? " Отговорът е еднопосочен: Да.

На първо място, нервната система страда. В разтворимата напитка има повече кофеин, в сравнение с в естествените зърна.

Поради честата консумация на „ разтвора “, нервната система е разтърсена : Трудно е човек да е подготвен за работа заран без чаша кафе и незабавно откакто тялото се върне в обикновено положение след кофеиновия шейк, то се нуждае от идната порция подсилваща напитка. Появяват се нервност, раздразнителност, бодърствуване.

Кафето покачва кръвното налягане , заради това страда сърдечно-съдовата система. Хлорогенната киселина участва в разтворимото кафе, което може да аргументи сърдечни болести и да аргументи сърдечен удар.

Някои разновидности на гена ADORA2A могат да причинят на хората безпокойствие и суматоха. Такива хора би трябвало да поправят количеството кофеин, употребяван дневно, като регистрират типа на метаболизма “, изясни Валери Илински, генетик и общоприет шеф на Медицинския и генетичен център Genotek.

Калцият, нужен за нашите стави , също се измива от тялото с кофеина. Ето за какво даже младите фенове на кафе могат да имат проблеми с колената или болки в ллактите.

Разтворимото кафе нервира стените на стомаха и удря лигавицата. Гастрит, язва, висока киселинност са вероятни болести на феновете на тази напитка.

И макар че рекламните лозунги настояват, че разтворимото кафе е безвредно и оказва помощ за поддържане на фигурата, не трябва да вярвате в това.

Ароматните и ароматизиращи добавки не са естествени съставни елементи, те също могат да повлияят отрицателно на човешкото здраве.

Ендокринологът Анна Гончарова отбелязва, че не е належащо да пиете неотложно кафе на празен корем.

Ако в действителност желаете, можете да се почерпите с напитка 30-40 минути след хранене - по този начин резултатът ще бъде по-малко рисков. И след 15 минути би трябвало да изпиете чаша вода, с цел да избегнете дехидратация, написа zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР