Милиардерът филантроп Бил Гейтс ще инвестира 50 милиона долара във

...
Милиардерът филантроп Бил Гейтс ще инвестира 50 милиона долара във
Коментари Харесай

Бил Гейтс ще дари 100 млн. долара за борба с болестта на Алцхаймер

Милиардерът човеколюбец Бил Гейтс ще влага 50 милиона $ във фонда за разкриване на аргументите за деменцията Dementia Discovery Fund.

Фондът е взаимно начинание, което събира в общи старания огромният бизнес и държавни управления, с цел да търси лекуване на заболяванията на загуба на паметта. 

Инвестицията не е част от филантропската активност на фондация " Бил и Мелинда Гейтс ". Тя ще бъде последвана от още 50 милиона $, вложени в няколко стартъп компании, които изследват заболяването на Алцхаймер. Това съобщи самият Гейтс, предава Ройтерс. 

Решението му се случва на фона на внезапен скок на броя на хората по света, които стартират да страдат от алцхаймер и други форми на деменция. Тази болест на претрупаните мозъци, в която играе роля и генетичен фактор, а също и грижата за мозъчното здраве, взема все по-големи прочувствени и финансови вреди в обществата, до момента в който хората живеят по-дълго, само че по-рано стартират да не помнят, уточни Бил Гейтс в изявление за Ройтерс. 

" Това е голям проблем, възходящ проблем и мащабът на нещастието - даже за хората, които остават живи, е доста висок. ", споделя Гейтс. 

Въпреки десетилетия на научни проучвания няма лекуване през днешния ден, което да може да забави развиването на алцхаймер. Наличните медикаменти не могат да вършат повече от единствено да облекчават някои от признаците на заболяването. Гейтс споделя, че с фокусирани и добре финансирани нововъведения обаче той е оптимист, че лекуване може да бъде намерено, даже да бъде належащо повече от десетилетие за това. 

" Ще отнеме евентуално 10 години преди нови теории да бъдат изпитвани задоволително пъти, с цел да имат висока степен на триумф. Така че е доста мъчно да се уточни съмнение по кое време ефикасното лекарство ще бъде създадено ", споделя той. 

Най-честата форма на заболяването на Алцхаймер е деменцията. Тя визира близо 50 милиона души по света и се чака да засегне над 131 млн. до 2050 година, съгласно неправителствената група Alzheimer’s Disease International. Тази група е учредена през 2015 година и в нея вземат участие новаторски производители на медикаменти, измежду които GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Pfizer и Biogen Idec, както и английското държавно управление. Тя към този момент влага в минимум 9 започващи компании, които изследват евентуални способи да спрат или преобърнат биологичните процеси, които водят до деменцията. 

По думите на Гейтс, още 50 млн. $ ще бъдат вложени от него във компании, които работят по някои " по-малко мейнстрийм " подходи към заболяването. 

Милиардерът нормално влага в битката с инфекциозните заболявания в бедните страни. Той споделя, че въпреки че това не е единствената причина за инвестицията, ще финансира проучванията, тъй като членове на неговото семейство са страдали от алцхаймер. " Знам какъв брой е извънредно да гледаш хора, които обичаш, да се борят, до момента в който заболяването ги ограбва от техния мисловен потенциал... До огромна степен се усеща все едно преживяваш постепенна гибел на човек, който си познавал ", написа в блог Бил Гейтс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР