Милена Атанасова, която е не само дизайнер и художник, но

...
Милена Атанасова, която е не само дизайнер и художник, но
Коментари Харесай

Милена Атанасова: Модата иска свят без граници

Милена Атанасова, която е освен дизайнер и художник, само че и учител и анализатор във висшата мода и маркетинга, разяснява за „ Стандарт “ Седмицата на мъжката мода в Лондон. Дамата, която е работила с Аликзандър Макуин, „ Луи Вюитон “ и Стела Макартни, е безапелационна – модата от ден на ден желае да твори и да се развива в свят без граници.

Седмицата на мъжката мода в Лондон, която включи 77 дефилета, даде зелена улица на обещаващи млади стилисти, които се открояват със своя  обществен метод. Дни преди Brexit сбирките показаха  общуване на стилове - доста обичайни, доста разпознаваеми и от доста на брой разнообразни култури. Авторите на облеклата и продуцентите на събитията изпращат  мощно обръщение, което звучи в разгара на дебатите за Brexit - и  то гласи, че фирмите искат  страните да продължат да си сътрудничат в другите промишлености и че би трябвало да се работи дружно и без граници.

А дизайнерите са въодушевени от  доста и разнородни страсти – изкуства, пътувания, история... Цветовете са от Ямайка и Карибските острови. Всичко е толкоз еклектично. Стиловете сплотяват емблематични комбинации в силуета. Елегантността си играе с  несъвършенството, хубостта и грозотата. Затвърдена наклонност са претекстовете, рисувани на ръка – експерименални изображения и нереално изкуство. Екстравагантните смесици от жанрове  искат да живеят в свят без ограничавания и догми. През последните години сбирките за мъжка мода стават все по-възпламеняващи и ни се коства, че в тях към този момент всичко е допустимо - настъпи блестящата епоха за младите дизайнери. Женските детайли в мъжкото облекло публично са признати и динамичното им потребление за разкрасяване прави по-видима всяка сбирка за господата.   

Мъжката мода желае нова посока, като все по-категорично се настройва към необохемския изискан. Сините или алените панталони от тартан, емблематични за Шотландия, се носят с черни кецове Adidas. Щампите са флорални и деликатни. Облеклата - водоустойчиви, дишащи, екологични. Триъгълните шапки са въодушевени от приказни герои. Традиционните филипински рокли могат да бъдат „ разчетени “ в някои от предложенията. Смокинг панталони и хавайски ризи са в психеделични цветове. Ярки найлонови качулки, плетени пуловери с скотски щампи,  палта с ултра дълги ръкави, сетрета с ресни... Мъжете носят палта от туид, в които се отразяват 20-те години на предишния век. Дънковите якета и панталони са главно преразгледани и към тях са добавени нови украшения. Гащеризоните са от разнороден текстил. Появяват се нови тъкани от рециклирани материали и екологично чисти техники.  

Напусната от огромните имена в английската мода като „ Бърбъри “, Седмицата за мъже гордо дава пространство за обещаващите Бетани Уилямс /Betany Williams/, Грейс Уелс Бонър, която си сътрудничи с „ Диор “, „ Иние Токио Джеймс “ – вън от конвенцията, с добре структурирани силуети от смели тъкани, изпълнени с авангардни техники. Ярка е появяването на Никълъс Дейли, Винсент Жойро, Стефан Кук, Джейк Бърт, които оферират друга мода - екоотговорна и всеотдайна, достоверна, почтена.



Betany Williams

Много забавна е марката за мъжко облекло на Венсан Жойро /Vincent Joyerot/. Неговите модели са извънредно изобретателни. Верен на парижкия усет, той употребява разнообразни френски новаторски техники, както за материите, по този начин и във визията -  като рисуваните принтове, въодушевени от разнообразни хоризонти.



Vincent Joyerot

Творците от младата генерация преоткриват модата от позиция на полезностите в етиката и екологията. Налагат качество и нововъведения, насърчавайки изкусното занаятчийство и преработването като резистентен способ в производството.



Vincent Joyerot
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР