Микроблогинг платформата Threads започна да тества интегрирането на протокола ActivityPub,

...
Микроблогинг платформата Threads започна да тества интегрирането на протокола ActivityPub,
Коментари Харесай

Threads започна да тества интеграцията на протокола ActivityPub

Микроблогинг платформата Threads стартира да тества консолидираното на протокола ActivityPub, което значи, че изявленията в Threads ще станат налични в Mastodon и други децентрализирани обществени медийни платформи. Това ще „ даде на хората по-голям избор, по какъв начин да си взаимодействат и ще помогне на наличието да доближи до повече читатели “ — сподели изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг.

От самото начало разработчиците на Threads възнамеряваха да свържат платформата към фамилията от децентрализирани обществени мрежи Fediverse, в това число и Mastodon (микроблогинг платформа) и Pixelfed (аналог с отворен код на Instagram). Още през юли ръководителят на Instagram Адам Мосери означи, че децентрализацията на Threads ще направи платформата по-привлекателна за новото потомство блогъри.

През август Threads предложи на потребителите опцията да верифицират своя акаунт посредством Mastodon — това към момента не беше децентрализация, само че към този момент беше първата стъпка в посока Fediverse. Това можеше да е краят, а скептиците отхвърлиха да повярват, че платформата ще получи пълноценна поддръжка на ActivityPub — прекалено много от Meta, като колос в обществените медии, която влага прекалено много в централизирани планове. Но Зукърбърг, Мосери и други топ-мениджъри на компанията продължиха да упорстват, че проектите не са се трансформирали.

Засега тестовата стратегия обгръща дребна част от аудиторията на Threads и към момента няма пълноценна двупосочна интеграция: не можете да публикувате постове от Mastodon в Threads и няма да можете да трансферирате акаунта си сред платформите. Но в бъдеще, даде обещание Мосери, ще стане допустимо да се абонирате за сметките от Mastodon непосредствено в Threads.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР