Микро, малките и средни предприятия в страната вече могат да

...
Микро, малките и средни предприятия в страната вече могат да
Коментари Харесай

260 млн. лева се вливат в помощ на българския бизнес от Европа

Микро, дребните и междинни предприятия в страната към този момент могат да аплайват за безплатна помощ за закупуване на инсталация и програмен продукт за създаване на нови поточни линии и артикули. По мярката „ Технологична рационализация “ в българския бизнес ще бъдат вложени общо 260 млн. лева Тя е първата по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и ще се извършва от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа.

Минималният размер на безвъзмездната помощ по програмата е 35 000 лева Максималният е диференциран според от размера и потребностите на сдруженията. Ако са микро, могат да заявят най-вече 180 000 лева Таванът за дребните е 350 000 лева, а за междинните – 700 000 лева Със средствата могат да се купуват, да вземем за пример, машини с автоматизирано ръководство, роботи или системи за цифров надзор на процесите. Съфинансирането е до 50%. Срокът за подаване на плановете е два месеца - до 21 септември 2022 година в това число. Това става напълно електронно през системата ИСУН 2020, в която беше създаден нов модул за НПВУ.

Основната цел на процедурата е да се увеличи успеваемостта на индустриалните процеси, да се реализира по-висока продуктивност, да се понижат разноските и да се усъвършенства индустриалната верига посредством даване на безплатни средства на МСП, разяснява министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер.

Той акцентира, че предстоящият резултат е възобновяване на икономическия капацитет на предприятията от интервала преди Коронавирус пандемията и основаване на условия за напредък и развиване на българските компании посредством цифровизация на индустриалните процеси.

Процедурата е ориентирана към компании в четири от икономическите браншове на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, ръководство на боклуци и възстановяване), J (Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; Далекосъобщения) и M ( Професионални действия и научни изследвания). Това са най-вече индустриални компании – за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиа, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност. Задължително изискване е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 година Трябва и да са осъществили годишни чисти доходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лева за микро, над 750 000 лева за дребните и над 3 млн. лева за междинните предприятия.

До края на годината по Плана за възобновяване и резистентност се чака да започва още една процедура за поддръжка на индустриалните вложения – за създаване на ВЕИ и уреди за предпазване на силата. Бюджетът ѝ ще е 200 млн. лева През 2023 година по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ със 119 млн. лева ще бъдат подкрепени фамилните компании и тези в креативните промишлености и занаятите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР