Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, разказа пред ДВ колко

...
Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, разказа пред ДВ колко
Коментари Харесай

В Русия омразата към Украйна ще расте, ние ги унижихме

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, описа пред Дъждовни води какъв брой време ще ѝ е нужно на Украйна, с цел да се причисли към НАТО, защо и по какъв начин би трябвало да се приказва с руснаците и за какво танковете по улиците на Москва са неизбежни.

Съгласни ли сте, че тактиката на съветския президент Владимир Путин е да употребява демографското преимущество на Русия, с цел да изтощи Украйна и западните ѝ съдружници и да консолидира това, което съветските сили са съумели да завземат, с вярата, че Украйна рано или късно ще се откаже от него?

Михайло Подоляк: Грешите в оценката си за Путин. Той не може да има тактика. Той работи на правилото: " Влизам и плаша ". Няма нито проект Б, нито проект В. Задачата му в този момент е самозапазване - като на всеки деспот, и му е ясно, че няма запаси да извърши проект А, т.е. да окупира напълно Украйна.

Той желае да замрази всичко, само че не стратегически, а заради липса на запаси и от боязън, който той към този момент персонално изпитва. Задачата в този момент е да замразят оптимално спора, да оставят териториите, които в този момент са окупирани, в настоящето статукво. Това е единственият проект, който дава опция на Русия да не загуби, да не тръгне към обезсилване на елита на Путин, да го резервира жив.

Днес в Русия живеят 140 милиона души, а в Украйна - към 36 милиона. Това дава ли на Москва преимущество? Какво може да направи Киев по този въпрос?

Михайло Подоляк: Предимството е количествено. Но има два фактора, които би трябвало да се вземат поради. Първият е изчерпването на ресурсите. Русия смяташе, че насъбраният руски запас е задоволителен за една седмица, един месец, три месеца и така нататък Не можеха да предположат, че войната ще продължи най-малко 15 месеца. Вторият параметър е ресурсната неспособност за по-нататъшно водене на такава война. Същевременно в Украйна се натрупват от ден на ден запаси.

Но има и два други нюанса. Първият е броят на случаите в Русия, които стават от ден на ден и плашат популацията. А вторият е внезапното увеличение на репресиите против всички пластове на населението. Скоро тези репресии ще бъдат и против ултрапатриотите, които ще се окажат по-радикални, в сравнение с страната може да си разреши.

Когато водиш несполучлива война, започваш да репресираш вътрешно - т.е. популацията си. Първо, тъй като не разполагаш с задоволително запаси, с цел да го храниш. Второ, нямаш задоволително запаси, с цел да му предложиш нещо позитивно в бъдещето. И трето, нямаш задоволително силови единици. Сега Русия мигрира към класическото властническо положение преди рухването на собствения режим - а в това те сами се вкараха през последните десетилетия.

Съществува ли обстановка, при която Украйна би се съгласила да не си върне всички територии?

Михайло Подоляк: Една от най-големите неточности е да се счита, че това ще докара до начало на кротичък развой. Русия е класическа експанзионистична страна. За нея е фундаментално значимо да господства на външните пазари, тъй като по този метод компенсира вътрешното си ниско качество на живот. Русия постоянно желае да господства.

И надлежно всяка част от украинската територия, която остане във притежание на Русия, ще се трансформира в плацдарм за идната фаза на войната. Ако съветските окупатори останат в някаква част от Украйна, в Русия няма да стартира развой на вътрешна промяна, тя няма да се заеме с обновяването на елитите. Тогава няколко процеса ще се развиват редом. Омразата към нашата страна ще ескалира. Защото ние ги унижихме.

И паралелно с това ще се появи реваншизъм от най-яростен тип, той ще се трансформира в преобладаващата идеология в Русия. Те ще осъзнаят и всички неточности на тази огромна война и ще създадат корекции във военната тактичност, ще трансформират армията, ще отстранят цялото остаряло управление като Шойгу, ще укрепят вертикалата на властта, службите за сигурност и така нататък С други думи, единствено за пет години ще получим една оптимално приспособена и доста по-опасна Русия.

А каква Русия е нужна на Украйна?

Михайло Подоляк: Вече е задействан процесът, който дефинитивно ще унищожи концепцията за Съюз на съветските социалистически републики. Периодът на фиктивна народна власт ще завърши. Ще се стигне до първите избори след Държавния комитет за изключително състояние, т.е. опит още веднъж да се преформатира политическото пространство. Същите процеси ще се появят и в този момент.

Казахте, че танковете по улиците на Москва са неизбежни. Защо?

Михайло Подоляк: Неизбежни са. Погледнете качествения състав на елита на Путин - те живеят по стандартите от 70-те години на предишния век. Ще има танкове по улиците, ще има огромен брой партии, ще се появи безпорядък. Мисля, че доста добре помните какво се случи при започване на 90-те години. Съответно ще има избори, псевдоизбори, различен парламент. В момента те са в положение на афект, в което ирационално правят оценка протичащото се. Няма блицкриг. Те могат да изтеглят войските си и ние ще седнем на масата за договаряния. Но тук има един колорит - могат да го създадат, само че едвам след няколко обилни тактически провали. Да, те разполагат с нуклеарно оръжие. Но би трябвало да са доста глупави, с цел да се опитат да ги употребяват.

Само участието в НАТО може да обезпечи на Украйна желязна гаранция за сигурност. Срещата на върха на Алианса ще се организира във Вилнюс през юли - Украйна най-вероятно няма да бъде поканена в НАТО. Готови ли сте за това?

Михайло Подоляк: Много добре разбираме, че общоевропейската сигурност не може да бъде построена след войната без Украйна, тъй като единственият съперник тук в континентален проект е Руската федерация. Никой с изключение на Украйна няма да има опит в световната война. Така че това е от взаимна изгода. Ние разбираме, че по време на войната никой няма да ни даде участие в НАТО. Мисля, че откакто войната завърши, този проект ще бъде закрепен доста бързо в меморандум - от три до шест месеца.

Месеци, а не години?

Михайло Подоляк: Месеци, несъмнено, не години. И ми се коства, че единствената страна, която през днешния ден е срещу - Унгария, ще бъде най-активният лобист за най-бързото присъединение на Украйна към НАТО. Защото тя ще разбере, че виновността би трябвало да бъде изкупена.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Изглежда напълно същинско ": съветската машина за подправени вести

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР