Михаил Иванов (ТК Локомотив 1929, София) в тандем с Драгомир

...
Михаил Иванов (ТК Локомотив 1929, София) в тандем с Драгомир
Коментари Харесай

Младите звезди на България – Михаил Иванов

Михаил Иванов (ТК " Локомотив 1929 ", София) в тандем с Драгомир Драганов завоюва купата по двойки на Държавното персонално състезание по тенис на закрито до 16 годишна възраст. В края на предходната година Иванов победи на сингъл на Държавен шампионат за юноши до 16 година на кортовете на Търговска колегия " Дема ". Михаил е втори от Мастърса до 15 година за премиите на „ SPORT DEPOT ". През 2019 година е и сребърен медалист от Държавното отборно състезание до 16 година През 2018 година печели Държавен шампионат до 14 година в София.

На интернационалната сцена Иванов има две трофеи на сингъл през 2019 година от шампионати на Тенис Европа. Той победи с купата на шампионата до 16 година от трета категория в Аридеа (Гърция) и шампионата от същата категория в Сливен. През 2018 година е втори на шампионата в Сливен.

На двойки печели второ място на шампионата от второкласен на Търговска колегия „ Дема ".

Днес в рубриката " Младите звезди на България " ще представим Михаил Иванов.

- Разкажи по кое време стартира да тренираш тенис, по какъв начин и кой те възпламени по този спорт?
- Баща ми искаше да упражнявам някакъв спорт през лятото. На доста места ни отхвърлиха, тъй като съм бил доста дребен,но най-после започнах да играя тенис в летен лагер в Търговска колегия „ 15-40 ". Бях на четири и половина и всичко беше просто развлечение, само че с времето започнах да спечелвам локални шампионати и по този начин се възпламених по спорта.

- Кои са треньорите с които си работил и работиш сега?
- Започнах при Алескандрина Колева, само че откакто тя отпътува за Америка се реалокирах Александър Пенев. При него към този момент започнах да упражнявам спортно и се учех на най-основните неща в тениса. Когато навърших 12 години започнах да упражнявам със Силвия Стоянова, при която започнах да модернизирам научените неща от преди. Тогава започнаха и по-значимите ми резултати в шампионатите. От лятото на 2019 година ме тренира Бранко Аврамовски, с който се сготвям за нахлуване в мъжкия тенис след 2-3 години.

- Спечели купата по двойки на Държавното състезание до 16 годишна възраст. Доволен ли си от представянето си на шампионата?
- Въпреки купата на двойки на Държавното състезание, не съм удовлетворен изцяло поради слабото ми показване на сингъл. Играта на сингъл постоянно е била главната ми цел, само че хубавият поврат на финала и духът който показахме с колегата ми, съумяха да вдигнат самочувствието ми.

- Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?
- Двойките са малко странни за мен. Когато би трябвало да играя подготвителни двойки или сходни на двойки игри не изпитвам наслаждение и нямам огромно предпочитание, само че пък на шампионати обичам да играя и дори изпитвам повече напрежение от колкото на сингъл в някои мачове. Хубаво е на тази възраст да участваш в шампионатите по двойки, тъй като те доста усъвършенстват тактическото мислене на един играч както и играта му на мрежа, която в случай че знаеш по какъв начин да използваш си с едно равнище по-нагоре от другите сингъл играчи.

- През предходната година завоюва първите си две трофеи от Тенис Европа. Къде съгласно беше най-силното ти показване?
- Смятям, че сред шампионата в Сливен и този в Гърция не може да се дефинира в кой съм играл по-силно. В Сливен бях доста непрекъснат и не изгубих нито един сет, а в Гърция направих най-големите си обрати в миналото и демонстрирах необикновен хъс.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не реализира през 2019-а година?
- През 2019 реализирах всичко което съм желал, само че имаше един интернационален шампионат в Сърбия, където към момента бях в топ форма, само че изгубих на полуфинал. Смятам че можех да печеля и това интернационално надпревари и в този момент да имам три. Но това е минало и би трябвало да виждам бъдещите шампионати.

- На какви шампионати ще наблегнеш през тази година?
- Тази година ще играя повече на интернационалните шампионати от първа и второкласен на Тенис Европа и ITF шампионати.

- Върху какво би трябвало да работиш най-вече?
- Смятам, че поради моето преимущество с растежа ми, би трябвало да упражнявам върху един непрекъснат и мощен сервис. Също по този начин върху моята душeвност, която постоянно съм считал, че ми е едва място.

- Имаш ли обичана настилка?
- Предпочитам хард пред клей, тъй като употребявам сервиза си в цялостния му капацитет и атакуващият ми жанр на игра си пасва повече с тази настилка.

- Какъв е твоя жанр на игра?
- Винаги съм бил атакуващ състезател, който излиза на мрежата и подхваща опасности. Трудно е да играеш по този начин без да правиш неточности, само че пък е по-ефективно.

- На какво те научи спорта и тениса?
- Лично мен спортът ме научи на автономия и спретнат метод на живот. Всичко е авансово премислено и разпределено.

- Имаш ли кумир в тениса?
- Винаги Новак Джокович е бил обичаният ми тенисист, освен тъй като е наш комшия, само че поради неговата психическа устойчивост, еластичност и темперамент. Той постоянно дава всичко от себе си и даже да избухва от време на време това го прави по-силен.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?
- Обичам да играя на игри с другари или да излизам на открито. Понякога вървя някъде с татко ми и или брат ми, само че нямам доста време за огромни занимания.

- Имаш ли занимание?

- Понякога рисувам, когато не съм в въодушевление за игри или излизане на открито. Баща ми споделя, че за човек който не е учил по какъв начин да рисува съм добър, само че рядко имам мотивацията да седна и обрисувам нещо.

- Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?
- Доста мъчно. От 8 до 12:30 съм ангажиран с тренировки, ястие и пътешестване. След това съм на учебно заведение до 19:15 и се прибирам в към 20:10 ч. После се окъпвам, вечерям и пиша домашни. Доста се изтощавам от учебното заведение и не ми стига доста време по-късно за нищо, тъй че би трябвало или едното или другото когато стигнеш избрана възраст.

- Каква е фантазията ти обвързвана с тениса?
- Винаги съм желал да съм номер едно във всичко което правя. Същото се отнася и за тениса. Ще дам всичко от себе си да бъда най-малкото запомнен като един съумял тенисист.

- Какво за теб е тениса?
- Този спорт е всичко за мен. Всичко което съм претърпял и още претърпявам не може да бъде забравено. Почти цялостен живот се занимавам с този спорт и той постоянно ще е част от мен, без значение и от неприятните мемоари, които не са с цел да те наранят и откажат, а с цел да те научат по какъв начин да не ги повтаряш и използваш в положителен вид.

- Какво си пожелаваш за тази година?
- Пожелавам си и ще дам всичко от себе си да се подобря най-много душевен. Психиката е най-важното нещо в един мач съгласно мен и би трябвало да я подобря доста.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР