Михаил Горбачов, последният съветски лидер, предупреди да не се изгражда

...
Михаил Горбачов, последният съветски лидер, предупреди да не се изгражда
Коментари Харесай

Горбачов предупреждава да не се гради нова Берлинска стена между Русия и Запад

Михаил Горбачов, последният руски водач, предизвести да не се построява нова физическа или невидима стена сред Русия и Запада , 30 години след рухването на Берлинската стена, написа " Ройтерс ".

В писмени мнения до " Ройтерс " преди годишнината от рухването на Стената на 9 ноември 1989 година Горбачов упрекна Вашингтон - някогашният зложелател на Москва от Студената война - в унищожаването на архитектурата за надзор на нуклеарните оръжия , която държи света в сигурност.

Горбачов, който към този момент е на 88 години, изигра основна роля в събитията, водещи до рухването на Берлинската стена и до края на Студената война като общоприет секретар на Съветската комунистическа партия, а по-късно бе и президент на Съветския съюз.

Горбачов разгласи изтеглянето на руските войски от страни в Централна и Източна Европа , които бяха доминирани от Москва в продължение на десетилетия, и даде да се разбере, че няма да се намесва във вътрешните работи на тогавашната Германска демократична република (ГДР).
 Горбачов: Съединени американски щати
Горбачов: Съединени американски щати " водачества ", давайки малоумен образец на другите

Президентът на Съюз на съветските социалистически републики писал писма на Путин и на Макрон

Горбачов също се погрижи, руските войски, намиращи се в Германска демократична република, да останат в казармите си и по-късно се съгласи да позволи на Германия да се сплоти още веднъж.

В нощта на 9 ноември 1989 година граничната полиция в Източна Европа отвори пропускателните пунктове в Берлинската стена, които бяха издигнати през 1961 година, а източните берлинчани се изсипват в западен Берлин.

Три десетилетия по-късно и измъчен от прекратени здравословни проблеми, Горбачов съобщи, че е угрижен за тежкото положение на връзките Изток-Запад и по-специално от неналичието на разговор сред Вашингтон и Москва по отношение на нуклеарните оръжия .

Той се базира на решението на Вашингтон да се отдръпна от знаковия пакт за нуклеарни ракети от 1987 година, Договора за нуклеарни сили със междинен обхват, който той контракти с тогавашния президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън .

Решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се отдръпна от него през август " не беше на популярен разум ", съобщи Горбачов.
 Нападение на Съединени американски щати против Русия или Китай ще докара до злополука
Нападение на Съединени американски щати против Русия или Китай ще докара до злополука

Съединени американски щати обмислят нови тактики за въздържане на Русия и Китай

Но макар рецензиите си към външната политика на Съединени американски щати, Горбачов предизвести да не се хвърлят действителни или невидими бариери в жанр " Студена война ", сходни на Берлинската стена, с цел да се формализират разликите сред Изток и Запад.

" Всяка стена е опит да се запечатваме от същинските проблем , като не ги вземам решение и по тази причина съм против стени. А в Европа съм срещу разграничителни линии или някакви " стоманени пердета ", съобщи Горбачов пред " Ройтерс ".

" Колкото и рискова да е актуалната обстановка, не мисля, че това е проиграване на Студената война. Няма идеологическа битка сред Русия и Запада . Но има стопански връзки, независимост на придвижване, връзка и културно доближаване. Така че съм уверен, че може да се избегне нова Студена война . "
 Горбачов предизвести за непредсказуема и безредна международна политика
Горбачов предизвести за непредсказуема и безредна международна политика

Според него тази стъпка на Съединени американски щати води към непредсказуема международна политика и безредно развиване

Горбачов, който управлява Съветския съюз от 1985 година до 1991 година, пътуваше доста и прекарваше част от свободното си време в Германия в своето имение.

Но той изясни, че към момента живее в Русия, в никакъв случай не я е напускал за непрекъснато и към момента се интересува от това, което руснаците мислят за него , макар по-голямата му известност на Запад , в сравнение с вкъщи.

В Русия той към момента е упрекван от някои за това, че ръководи краха на Съветския съюз, последван от смазваща икономическа рецесия.

Все още слушан от някои в Кремъл , поради богатия си опит в ръководството на връзките с Вашингтон и ролята му за преустановяване на Студената война, Горбачов в този момент рядко е виждан обществено.

При рядка обществена изява през ноември предходната година в московско кино, да гледа документален филм за личния си живот, трябваше да му оказват помощ физически, с цел да върви.
 Норвегия предизвести за 8 съветски нуклеарни подводници през защитата на НАТО към Съединени американски щати
Норвегия предизвести за 8 съветски нуклеарни подводници през защитата на НАТО към Съединени американски щати

" Най-голямата интервенция на съветски подводници след Студената война, демонстрираща дарба да заплашват източното крайбрежие на Съединени американски щати "

Припомняйки рухването на Берлинската стена и обединяването на Германия, Горбачов съобщи, че скоростта на събитията по това време е изненадала него и други международни водачи .

" Самата история вървеше напред с невероятна скорост. В градовете на Германска демократична република тълпите се събраха на площади и показаха своите визии. Стана ясно, че нещата се движат към обединяване доста по-бързо, в сравнение с някой очакваше ", изясни той.

Горбачов съобщи, че заслужава известно самопризнание за обстоятелството, че обединяването на Германия минава без кръвопролития .

" По това време 380 000 от нашите (съветски) бойци бяха на територията на Германска демократична република . Наредено им бе да останат в казармата си. Един необикновено комплициран развой мина без кръвопролития. Мисля, че заслужавам самопризнание за това ", добавя той.
 Горбачов: Съединени американски щати се стремят към безспорна военна надмощие
Горбачов: Съединени американски щати се стремят към безспорна военна надмощие

Ще дестабилизира международната стратегическа ситуация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР